NaslovnaSavjetiZlatna pravila za bijele zube

Zlatna pravila za bijele zube

- Advertisement -

Ne samo što vam zubi pomažu da žvaćete i govorite, već mogu znatno da utiču i na to kakav utisak ostavljate na druge. Evo nekoliko zlatnih pravila koja će vam pomoći da imate zdrave i bijele zube.
Pazite šta jedete
Ako pušite, pijete kafu ili čaj, kao i crno vino, očekujte da se to vidi i na vašim zubima. Takođe, gazirani i zaslađeni napici nikako nisu dobri za zube. Stručnjaci kažu ako je nešto tamne boje, vjerovatno će ostaviti fleke i na zubima. Činjenica je da ne možete ni da izbjegnete baš sve namirnice i napitke koji boje zube, ali ono što možete da uradite je da nakon konzumacije operete zube. I jedite jabuke, one čiste zube.

Redovno mijenjajte četkicu
Četkicu ili glavu električne četkice za zube mijenjajte na dva do tri mjeseca. Ako to ne radite, samo ćete raznositi bakterije po ustima.
Stomatolog dr Herold Kac kaže da je najbolje da zube perete držeći četkicu pod uglom od oko 45 stepeni, nežnim, kružnim pokretima, umesto napred-nazad. Držite četkicu kao olovku, dakle, ne pritiskajte jako jer ćete tako oštetiti zubnu gleđ.
Očistite jezik
Svakog jutra očistite jezik kako biste osvježili dah. Inače, nagomilavanje bakterija na jeziku je jedan od najčešćih uzroka neprijatnog daha, zbog čega je važno da svakodnevno čistite i jezik, a ne samo da perete zube.


Jedite hranu koja čisti
Hrana koja je čvrsta ili krckava pomaže da očistite zube dok jedete. Već smo pomenuli jabuke, ali i svježa šargarepa, celer, kao i kokice, mogu da pomognu. Za najbolje rezultate, ove namirnice koje čiste zube jedite posljednje, tj. nakon obroka ako znate da nećete moći da operete zube nakon jela.
Perite nedeljno zube sodom bikarbonom
Soda bikarbona će ukloniti fleke i izbijeliće zube, ali nemojte da je koristite za pranje zuba više od jednom nedeljno. Nanesite je malo na četkicu i istrljajte.
Tečnost za ispiranje usta
Ako koristite tečnost za ispiranje usta, gledajte da to bude neka koja ne sadrži alkohol. One koje imaju alkohol isušuju usta, koja tako postaju podložnija bakterijama.

Čistite zube koncem – žmureći
Ako naučite da čistite zube koncem bez gledanja u ogledalo, moći ćete to da uradite i u kolima, recimo. Zato nije loše da ih imate nekoliko, kako biste jedan konac uvijek mogli da imate pri ruci – u tašni, pored kreveta…
Perite zube ujutru i uveče
Zube možete da perete i češće, ali je najvažnije da ih operete ujutru i uveče, kaže stomatolog dr Ketlin Vilson. Razlog za to je što se pljuvačka osuši tokom noći, pa se nakupe bakterije, te je važno da ujutru operete zube. A kada je riječ o pranju zuba pred spavanje, važno je da pranjem zuba uklonite bilo kakve ostatke hrane koji štete zubima, i koji će u suprotnom cijele noći “djelovati” na zube.
Prikrijte bojom
Dame, pametno izaberite karmin – ruž u boji korala ili svijetlo crveni karmin učiniće da zubi izgledaju bjelji, dok dok svijetle nijanse karmina ističu žutilo zuba. (Mondo)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -