fbpx
NaslovnaSavjetiŠest problema sa zubima i najbolji načini da ih otklonimo

Šest problema sa zubima i najbolji načini da ih otklonimo

- Advertisement -

Studije su već uspostavile direktnu vezu između zdravlja zuba i opšteg zdravlja, što znači da će vaše tijelo patiti ako vaši zubi i desni imaju bilo kakav problem. Iz tog razloga, trebalo bi da svakodnevno pratite rutinu u održavanju oralnog zdravlja. Ponekad, međutim, oralna njega nije dovoljna u sprječavanju problema sa zubima i to treba dobro razumjeti. Naši zubi, usta, desni i jezik su osjetljivi i ne tretirajući ih na pravi način, može doći do različitih stomatoloških rizika. Postoje problemi koji su prilično česti i koji se moraju tretirati što je prije moguće da bi se vodio život bez bolesti zuba.

Kvarenje zuba
Kvarenje zuba je uobičajen stomatološki problem koji se, v,erovatno, javlja kod ljudi bilo koje starosne grupe i pola. Takođe, se naziva šupljina ili zubni karijes, a javlja se zbog formiranja plaka na zubima. Kada dođe do propadanja zuba, u ustima će nastati kiselina koja može nagrizati caklinu i formirati rupe. Konzumiranje šećera i škroba može dovesti do stvaranja bakterija koje uzrokuju karijes. Pošto je to problem životnog stila, prevencija je lako najbolji lijek. Šupljine se ne mogu preokrenuti, ali postoje mogućnosti tretmana za njihovo popunjavanje i popravku. Neke od mogućnosti liječenja uključuju punjenje, krunu, ekstrakciju zuba…

Bolest desni
Bolest desni ili parodontitis je stomatološki problem uzrokovan bakterijskom infekcijom. Bakterije koje uzrokuju bolesti desni nastaju usljed nakupljanja plaka u ustima. Može da pojede tkivo desni i postepeno oslabi strukturu zuba. Međutim, pravi tretman može pomoći da se problem preokrene i da se suprotstavite bolesti desni. Dobra stomatološka rutina u kombinaciji sa trenutnim tretmanom može vam pomoći da minimizirate rizik od bolesti desni u njihovim početnim fazama. Neki od faktora rizika uključuju lošu higijenu zuba i pacijente sa dijabetesom. Za zaražene desni vaš stomatolog može propisati antibiotike i pomoći vam da se uhvatite u koštac sa problemom.

Infekcija zuba
Infekcija zuba je jedan od uobičajenih stomatoloških problema izazvanih infekcijom korijena ili donjeg dijela zuba. Kada dođe do ove infekcije, pacijenti ostaju sa korijenom ispunjenim štetnim bakterijama. Na taj način se oštećuju živci i pulpa, što predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju zuba. U nekim slučajevima, šupljina, fraktura ili duboka pukotina, takođe, mogu biti razlog infekcije korijena. Ako se ne liječi blagovremeno, ovaj problem se može razviti u bolne apscese koji izazivaju otekline lica u ekstremnim slučajevima. Liječenje korijenskog kanala je jedina opcija za infekciju zuba ozbiljne prirode. Postupak je kompleksan i bezbolan i može se završiti za manje od dva sata.

Krivi zubi
Neusklađenost zuba je, takođe, uobičajen stomatološki problem koji vas može ostaviti sa iskrivljenim, izbočenim ili loše poravnatim zubima. Kada zubi nisu pravilno poravnati, biće oštećenja osmijeha i estetike lica. U nekim slučajevima, usklađivanje, takođe, dovodi do problema vezanih za svakodnevnu prehranu i sposobnost žvakanja. Često se savjetuju da se fiksiraju probleme sa zubima. Ako je fokus na poboljšanju izgleda i osjećaja osmijeha, može se konsultovati i estetski stomatolog i dobiće se željeni rezultat.

Degradacija gleđi
Kada su vaši zubi stalno izloženi slatkiđima, grickalicama ili gaziranim pićima, oni će sigurno imati problem sa degradacije cakline. Gleđ se troši zbog prisustva kiseline u korozivnim materijalima što ga čini slabim i obojenim. Korišćenje prevelike sile prilikom četkanja, upotreba zuba kao alata za otvaranje boca, kidanje leda, grickanje noktiju su neke od navika koje, takođe, mogu da prouzrokovati habanje gleđi. Pošto je degradacija cakline pitanje načina života, prevencija ostaje najbolji lijek. Možete smanjiti količinu bezalkoholnih pića i šećera, početi da pijete više vode i pratite redovno četkati zube da bi se problem uklonio. Podrška vezivanja i popravka su dvije opcije tretmana dostupne kada se caklina spusti. Dakle, bolje je da uočite znak problema sa svojom caklinom i sačuvate ga od daljeg eroziranja.

Suva usta
Suva usta ili kserostomija je stomatološki problem uzrokovan nedostatkom pljuvačke u ustima. Može se pojaviti i zbog upotrebe nekih lijekova na recept. Sa suvim ustima, uvijek postoji rizik za vaše zube i desni, jer ni oni ne dobijaju hidrataciju i vlagu niti dobijaju adekvatno čišćenje. Zapravo, pljuvačka može pomoći da se izbrišu plakovi i bakterije i hrana kako bi zadržao dah u svježini.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -