fbpx
NaslovnaObavještenjaZašto trudnicama propadaju zubi

Zašto trudnicama propadaju zubi

- Advertisement -

Prema nekim ispitivanjima, trudnoća može dovesti do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, bolova koji su izazvani upalom pulpe, ispadanje „zdravih” zuba i propadanja desni. Ipak, stomatolozi i ginekolozi kažu da određene fiziološke promjene u tijelu trudnice mogu uticati i na promjena na zubima i desnima. Ističu, takođe, da i same žene mogu da ubrzaju promjene na zubima, ali i da ih spriječe.

Naime, tokom trudnoće, posebno prvog trimestra, većina žena povraća zbog čega se povećava kiselost u ustima. Usljed takvog hemijskog spoja nastaje i karijes. U usnoj šupljini trudnica mijenja se i oralna flora, odnosno više je acidofilnih bakterija, što povećava njihovu sklonost ka karijesu. Zbog hormonalnih promjena, trudnice često imaju upale desni, što pogoduje nastanku dentalnog plaka i može voditi u parodontopatiju ukoliko se ne liječi. Krajnja posljedica je slabljenje zuba, njihovo klimanje i na kraju ispadanje.

U liječenju i preventivi upalnih procesa u ustima trudnica, osim oralne higijene, mogu pomoći i preparati hijaluronske kiseline, koji štite vezivno tkivo i sprječavaju napredovanje bolesti. Ljekari, ipak, kažu da je osnovni uzrok propadanja zuba zanemarivanje oralne higijene ii manje poklanjanje pažnje zubima i desnima tokom trudnoće i neposredno nakon porođaja. Redovno pranje zuba (posebno nakon povraćanja), redovni stomatološki pregledi i liječenje upala desni najbolji su načini prevencije nastanka karijesa i gubljenja zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -