NaslovnaSavjetiSavjeti za sprječavanje komplikacija nakon vađenja

Savjeti za sprječavanje komplikacija nakon vađenja

- Advertisement -

Vađenje zuba podrazumijeva primjenu odgovarajuće sile, kako bi se zub odvojio iz alveole i uklonio iz kosti. Kako biste spriječili bilo kakve komplikacije nakon vađenja zuba, predstavljamo donosimo vam uputstva kojih bi trebalo da se pridržavate nakon što ste se podvrgnete samom vađenju.
Ne pušite narednih 12 sati, jer dim iritira ranu i provocira krvarenje

Ne četkajte područje rane narednih 24 sata, nakon toga lagano četkajte i održavajte oralnu higijenu
Izbjegavajte ispiranje u sljedeća 24 sata nakon vađenja, kako ne bi isprali krvni ugrušak koji je važan za pravilno zarastanje
Krvarenje nakon vađenja zuba je u nekoj mjeri normalno, zato ćete dobiti uputstva da držite sterilnu gazu čvrsto stisnutu između zuba na rani 20 minuta. Ukoliko bi i dalje jače krvarili javite se stomatologu.

Bol je do jedne granice normalna, naročito nakon što popusti anestezija. Možete koristiti neki od analgetika, a ukoliko bol potraje duže od sedam dana, morate da se javite sbom stomatologu.
Da smanjite ili spriječite otečenost stavite obloge sa ledom u tkanini (nikako direktno na kožu) sa vanjske strane lica u predjelu vađenog zuba prvih 12 sati. Svakih 20 minuta stavite led, pa skinite, pa opet stavite kroz jedan sat. Ukoliko je potrebno ponovite.

Jedite normalno, ali ne prevruća jela. Preporučuje se hladnije piće, sladoled ili jogurt, te mekša hrana. Važno je da uzimate dovoljno tečnosti.
Ukoliko primjetite nešto neuobičajeno, odmah se javite u ordinaciju. Ne treba čekati da se stvar riješi sama od sebe već je važna pravovremena reakcija kako bi spriječili moguće komplikacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -