NaslovnaSavjetiSvakodnevne greške zbog kojih trpe zubi

Svakodnevne greške zbog kojih trpe zubi

- Advertisement -

Briga o zubima jedna je od osnovnih higijenskih i zdravstvenih navika sa kojima se susrećemo još od djetinjstva. Međutim, često se dogodi da pravimo greške kojih nismo ni svjesni. Svi znamo da je zube potrebno prati ujutro i uveče. To nam je svakodnevna rutina koju nerijetko obavljamo polovično. Donosimo vam greške koje svakodnevno pravimo tokom vođenja brige o oralnoj higijeni, a da ih nismo ni svjesni.

Obavljanje više poslova odjednom
Svaki minut ujutro je itekako značajan i već smo svi uglavnom naviknuti da radimo više stvari istovremeno – tuširanje, provjeravanje meilova, spremanje doručka… i na kraju pranje zuba. Međutim, svakako se savjetuje da zube četkate ispred ogledala, ne radeći pritom ništa više.
Neadekvatno čuvanje četkice
Važno je voditi računa o higijeni same četkice. Bakterija ima svugdje i lako se mogu razmnožiti na vašoj četkici kojom biste vi kasnije trebali da perete zube. Prije nego je bilo odložite, pobrinite se da je u adekvatnoj čistoj kutijici.

Pranje zuba poslije soka od pomorandže
Volite da započnete dan sokom od pomorandže ili popularnom toplom limunadom? Četkanje zuba odmah nakon tog rituala može oštetiti zubnu gleđ. Zbog toga bi prvo trebalo da neutrališete kiselost koja se nalazi u vašim ustima toplom vodom ili mlijekom kako biste počeli sa pranejm zuba.
Neredovni odlasci kod stomatologa
Ako vam je glavni izvor brige o dentalnom zdravlju internet, onda biste po tom pitanju trebalo nešto da uradite. Posjeta zubaru nikome nije na vrhu liste prioriteta, ali redovnim pregledima (koji su bezbolni) očuvaćete zdravlje zuba i spriječiti kasnije neminovne posjete zubaru koje i neće biti tako bezbolne.

Pretjerivanje s izbjeljivanjem
Danas svi žele „holivudski osmijeh“, ali pretjerano izbjeljivanje može oštetiti gleđ i povećati osjetljivost zuba. Isto tako, to može odvesti do većoj sklonosti ka stvaranju karijesa, a to vam sigurno nije u interesu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -