fbpx
NaslovnaSavjetiSisanje palca narušava oralno zdravlje djeteta

Sisanje palca narušava oralno zdravlje djeteta

- Advertisement -

Sisanje palca, prsta ili cucle kod male djece se doživljava kao prizor nevinosti i u mnogima budi pozitivne emocije. Međutim, ova navika može ozbiljno uticati na razvoj zuba i vilica ukoliko se ne iskorijeni na vreme. Tome u prilog govori i činjenica da u nekim zemljama (Velika Britanija, Australija) postoje klinike koje su specijalizovane za rješavanje ovog problema. Sisanje palca kod beba i male djece je prirodni refleks koji im omogućava da se osjećaju sigurno, srećno i zaštićeno. Sisanje palca kod beba i male djece je prirodni refleks koji im omogućava da se osjećaju sigurno, srećno i zaštićeno.

Iz tog razloga će dijete češće posegnuti za ovom navikom u situacijama kada je odvojeno od roditelja ili se nalazi u nepoznatom okruženju. Takođe, sisanje palca nekim bebama olakšava uspavljivanje. Kada je dijete umorno, uplašeno ili gladno ono sisa palac ili neki drugi prst kako bi se umirilo. Sisanje palca može početi i prije rođenja, u materici. U periodu između druge i četvrte godine, djeca obično prestaju sa ovom navikom. Ukoliko pak navika potraje duže, dijete će, najverovatnije, u predškolskom i školskom uzrastu pod pritiskom vršnjaka u školi ipak odustati od sisanja palca.

Čak i nakon prestanka sisanja palca, dijete se može vratiti ovoj navici kada je uznemireno i pod stresom. Ukoliko navika sisanja palca potraje do pete godine života, dolazi do promjene morfološkog oblika zubnih nizova i njihovog međusobnog odnosa. Gornji zubi se pomjeraju ka napred, a donji ka jeziku i nastaje otvoren zagrižaj. Takođe, dolazi do promjena u razvoju nepca. U deformisani predio dijete potiskuje jezik, usne ili obraze i na taj način se stvara sekundarna štetna navika koja pogoršava nastalu deformaciju.

U kojoj mjeri će se razviti deformacija zavisi od genetike (naslijedne predispozicije), načina na koji se štetna navika upražnjava i od trajanja štetne navike. Kod djece koja energično sisaju palac, prilikom vađenja prsta iz usta često se može čuti zvučni signal. U ovim slučajevima morfološke promjene mogu nastati već u primarnoj denticiji (na mliječnim zubima). Cucla može uticati na razvoj zubnih nizova na isti način kao i sisanje prsta. Međutim, pokazalo se da je djeci mnogo lakše da prestanu da sisaju cuclu nego prst. Jako je važno da cucla bude čista i da se ne umače u med ili šećer.

Pored radikalnih metoda u kojima se uz pomoć raznih naprava fizički sprječava unošenje prsta u usnu duplju, postoje i vrlo djelotvorne vaspitne metode za iskorjenjivanje ove navike u kojoj roditelji kao glavni zadatak imaju strpljenje. Pokušajte da objasnite djetetu u skladu sa njegovim uzrastom zbog čega bi trebalo da prestane da sisa palac. Pohvalite ili nagradite dijete kada primijetite da ne sisa palac. To je mnogo djelotvornije nego kritikovanje dijeteta u momentu kada ovu naviku upražnjava.

U situacijama kada je dijete povređeno ili bolesno nemojte mu braniti da upražnjava ovu naviku. Sisanje palca ga tada umiruje i svaki razgovor na ovu temu bi bio kontraproduktivan. Potrudite se da dijete bude stalno okruženo igračkama ili slikovnicama kako bi bilo okupirano igrom. U suprotnom dosada budi u djetetu želju za sisanjem palca. Poređenje sa omiljenim junakom/junakinjom iz crtaća takođe može biti od pomoći. Ukoliko vaspitne mjere ne daju pozitivne rezultate postoje sljedeće mogućnosti:
-Tokom noći djetetu zamotajte prst gazom ili mu stavite pamučnu rukavicu.
-Premazivanje noktiju lakom ili gelom protiv grickanja noktiju može biti vrlo učinkovito. Ovi preparati imaju gorak ukus i izazivaju neprijatan osjećaj pri kontaktu sa slozokožom usne duplje.
-Odvedite dijete kod stomatologa ili ortodonta kako bi se utvrdilo da li je došlo do nastanka deformiteta i u kojoj mjeri. Tom prilikom će biti ustanovljeno da li postoji potreba za izradom ortodontskog aparata. Vestibularna ploča je aparat koji se koristi kod sisanja palca, usne ili nekog predmeta i u cilju korigovanja navike disanja na usta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -