fbpx
NaslovnaSavjetiZašto su nam zubi osjetljivi

Zašto su nam zubi osjetljivi

- Advertisement -

Da li ste ikada osjetili bol ili nelagodnost nakon konzumiranja sladoleda ili kašike vruće supe? Ukoliko jeste, niste jedini. Iako bol izazvan vrućom ili hladnom hranom može biti znak kvara, to se takođe često dešava ljudima koji imaju izuzetno osjetljive zube. Senzitivnost zuba ili takozvana “preosjetljivost” je bol ili neugodnost u zubima, koja je odgovor na određene stimuluse, kao što su vruće ili hladne temperature. Ovo može biti privremeni ili hronični problem i može uticati na jedan zub, nekoliko zuba ili sve zube. Može imati više različitih uzroka, ali većina slučajeva osjetljivih zuba se lako tretira promjenom režima oralne higijene. Najčešći pokretači ovakvog bola su: topla hrana i pića, hladna hrana i pića, hladan vazduh, slatka hrana i pića, kisela hrana i pića, hladna voda, naročito tokom rutinskog pranja zuba, grubo četkanje zuba i jako sredstvo za ispiranje usne šupljine.

Simptomi mogu doći i nestati tokom vremena, i bez očiglednog razloga. Oni se kreću od blagih do intenzivnih bolova. Neki ljudi prirodno imaju osjetljivije zube od drugih zato što imaju tanju gleđ. Gleđ je spoljni sloj zuba koji ga štiti. U mnogim slučajevima, zubna gleđ se može oštetiti: grubim pranjem zuba, korišćenjem grube četkice za zube, škrgutanjem zubima tokom noći, redovnom konzumacijom kisele hrane i pića
Ponekad i drugi povodi mogu dovesti do osjetljivosti zuba. Gastroezofagealni refluks (GERD), na primjer, može uzrokovati dizanje kiseline iz želuca i jednjaka, što tokom vremena može značajno oštetiti zube. Problemi koji uzrokuju često povraćanje uključujući gastroparezu i bulimiju, takođe, mogu uzrokovati kiselinu koja nagriza zubnu gleđ.

Gubitak zuba, slomljeni zubi ili oni pokvareni, mogu učiniti zub previše izloženim raznim spoljnim uticajima, što uzrokuje osjetljivost. Ukoliko je to slučaj, vjerovatno ćete osjećati neugodnost samo u jednom određenom zubu ili regiji u ustima. Vaši zubi mogu biti privremeno osjetljivi nakon stomatološkog pregleda ili intervencije. U ovom slučaju, osjetljivost će se, takođe, ograničiti na jedan zub ili zube koji okružuju zub koji je podvrgnut intervenciji. Ovo bi trebalo da prestane već nakon nekoliko dana. Ukoliko prvi put doživljavate osjetljivost zuba, sastanite se sa svojim zubarom. Zubar može da ispita potencijalne probleme kao što su karijes, labave plombe ili uvučene desni koje mogu izazvati osjetljivost. Ukoliko je vaša zubna osjetljivost blaga, možete probati zubne tretmane koji se tiču promjene svakodnevne oralne higijene.

Odaberite zubnu pastu na kojoj piše da je napravljena isključivo za osjetljive zube. Ove zubne paste neće imati nikakve iritirajuće sastojke, a mogu imati i desenzibilizirajuće sastojke koji pomažu blokiranju nelagodnosti koja može da putuje od zuba do zuba. Takođe, izaberite sredstvo za ispiranje usta bez alkohola, jer će ono biti manje iritantno osjetljivim zubima. Mekše četkice za zube i nježnije četkanje takođe vam mogu pomoći. Poboljšanje biste trebali osjetiti već nakon nedelju dana. Ukoliko kućni tretmani ne funkcionišu, možete razgovarati sa svojim zubarom koji vam onda može prepisati fluoridni gel ili druga sredstva za desenzibilizaciju zuba. Ova sredstva uglavnom pomažu u jačanju zubne gleđi i tako štite zube.

Ukoliko poznajete uzroke osjetljivosti vaših zuba, bićete u mogućnosti da ih tretirate i prije nego što to izazove da se vaša gleđ upali i ošteti zube. GERD se može liječiti redukcijom kiseline, a bulimija pod nadzorom psihijatra. Spuštanje desni može se tretirati mekšim četkanjem zuba i održavanjem dobre oralne higijene. U slučajevima intenzivne osjetljivosti i neugodnosti usljed teških problema sa desnima, vaš stomatolog može preporučiti uzimanje tkiva iz unutrašnjosti usta i postavljanje iste preko korijena zuba kako bi se on zaštitio. Smanjivanje stresa i kofeina prije spavanja može vam takođe pomoći da spriječite škrgutanje zubima tokom noći. Ukoliko ovo ne uspije, možete koristiti noćni gumeni štitnik kako biste spriječili oštećenje zuba. Još nekoliko simptoma koji zahtijevaju hitan pregled zubara su: spontani bol zuba koji se javlja bez očiglednog uzroka, osetljivost zuba lokalizovana na jedan zub, promjena boje zuba, bol prilikom zagriza ili žvakanja (zdravija.com).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -