NaslovnaIntervjuIntervju - Dr Željko Rotim: Estetska stomatologija i estetska medicina su u...

Intervju – Dr Željko Rotim: Estetska stomatologija i estetska medicina su u ekspanziji

- Advertisement -

Univ.mag. Željko Rotim dr.med.dent., iza sebe ima zavidno iskustvo. Isticao se još kao student, pa je za radove dobio dvije nagrade od strane rektora. Po završetku studija stomatologije, krajem 80-tih godina odlazi na usavršavanje u Njemačku na Ruperech Karls – Universitat Heidelberg, gdje je radio kao asistent kod mentora prof.dr. P.Lenza. Bio je i u Frankfurtu (2005) kod prof.dr. Koray Ferana na Dentsply Friadent akademiju. Ordinacija Rotim, koja kasnije postaje klinika za estetsku stomatologiju i ne hiruršku estetsku medicinu Rotim Medical Centar počela je sa radom 1992. godine. Završio je postdiplomski specijalističke studije u Zavodu za oralnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta u Zagrebu sa temom iz dentalne implantologije.

Od posebnog je značaja edukacija koju je proveo kod jednog od najpoznatijeg svjetskih autoriteta u estetskoj stomatologiji, prof. Galip Gurela u Istanbulu 2010. godine na njegovoj „Aesthetik Excellence akademiji“. U biografiji ima i da je, uz dr. Sinišu Glumičića, osnivač i predsjednik Hrvatskog društva za estetsku medicinu (HDEM), stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora, osnivač je i član predsjedništva South East Europe Facial Aesthetic Society, Osnivač je i predsjednik Medical Esthetic Instituta… Polaznik je brojnih edukacijskih kurseva u Hrvatskoj i sarađuje sa Stomatološkim fakultetom u Zagrebu. Nedavno je boravio u Crnoj Gori na „Danim nehirurške estetske medicine“. U Hrvatskoj je taj vid medicine i estetske stomatologije u ekspanziji.

-Estetska stomatologija vezana za anti ejdžing je ekspanziji u posljednje vrijeme. Cijelu priču počeli smo prije nekih sedam, osam, možda i deset godina, a sa početak je interesantan. Na stomatološkom kongresu, mislim da je bio u Dubrovniku, pojavio se predavač iz Engleske, koji je pričao o primjeni hijaluronskih filera i primjeni heriruških metoda estetske medicine i ispostavilo se da je on doktor dentalne medicine. Meni se to svidjelo, jer je on imao jedno izuzetno motivirajuće predavanje, počeo sam da se interesujem za to i počeli smo tu priču i paralelno sa tim u cijelom svijetu počinje trend, svi su počeli time da se bave – kaže doktor Rotim za naš portal.

I u svijetu je takav trend, jer 23% stomatologa se bavi estetskom medicinom.
-Ima zanimljiva statistika. Bio sam na kongresu u Duibaiju, gdje je saopšteno da se na globalnom nivou 25% ovim poslom bave dermatolozi, pričamo o injekcijskim metodama, primjena filera, botoksa…, 23% to rade stomatolozi. To je činjenica i taj postotak će biti uskoro i kod nas, svidjelo se to nekome ili ne. Plastični hirurzi, maksilofacijalni hirurzi…, oni su tu dominantni, ali nas sve više ulazi u taj svijet. Vješti smo, sigurni smo, dobro radimo svoj posao, dobro radimo sa iglama, dobro znamo anatomiju“.

Hrvatski stručnjak je objasnio šta se sve može korigovati estetskom stomatologijom i neriruškim metodama estetske medicine.
-Uvijek dajem savjet, posebno doktorima koji ulaze u ovaj svijet da kada nekome radite estetsku stomatologiju, neke lijepe keramičke estetske radove, ljuskice…, možete ponuditi, ukoliko je to potrebno, da osvježite kompletnu perioralnu regiju, a to uključuje od nosa do brade, gdje su većine postupaka na usnama. Modeliranje, konturiranje, augmentacija usana…, ali ne samo usana, nego i dio iznad njih takozivanih perioralnih pušačkih bora i dijela ispod donje usne. Tipična staračka anti endžing promjena je opuštanje uglova usana prema dolje, što je tipično kod žena. Tada žene dobiju onaj tužni izraz lica, a to se zove marionetska bora zbog depresije jednog mišića, koji se jako zategne prema dolje i napravi taj jedan tipični starački izraz lica. Ukoliko nama dođu pacijenti sa 50, 60, 70 godina, to su nam najčešće protetski pacijenti i njima možete ponuditi jedan takav tretman i dobićete super zadovoljnog pacijenta.

U Hrvatskoj se sve više stomatologa odlučuje za ulazak u ovajk “biznis”?
-Veliko je interesovanje, baš veliko u stomatologiji. Imamo Hrvatsko društvo za estetsku medicinu, koje je stručno društvo Hrvatskog lječničkog zbora i koje se na naučnom nivou bavi analizom svih postupaka. Imamo i nešto što se zove Medikal Estetik Institut, a to je institucija koja se bavi edukacijom tokom cijele godine u našim centrima koji su prilagođeni samo za to. Radimo standardizovane edukacije od početnih do naprednih modula i barem 50% polaznika su stomatolozi. Velika je razlika kada dođe stomatolog i doktor medicine, koji nije vičan držanju igle i davanju injekcija. Stomatolozi su vještiji, brže savladavaju sve ove tehnike. Bavimo se uglavnom estetikom. Svi sada pričaju o toj estetskoj stomatologiji, bez koje ti danas ne možeš imati uspješnu praksu i ovo je jedna prirodni dodatak na to. Postanete bolja, kvalitetnija ordinacija, pokazujete više brige za pacijenta.

Koliko za nekoga ko želi da se bavi ovim vidim medicine/stomatologije važno da ima što više kurseva odnosno edukacija.
-Estetska medicina prije deset godina je uglavnom bila estetska hirurgija, a sada od cijelog tok kolača je ostalo samo 30 odsto za estetsku hirurgiju, a 70 odsto ide na nehiruške estetske metode. Jednostavno, ljudi ne žele da idu pod nož, ako ne moraju. Zahvaljujući svijesti i, posebno, razvoju društvenih mreža, interesovanje je toliko veliko da posla ima za sve. U našoj praksi će taj biznis rasti i dalje – zaključio je doktor Rotim.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -