Borovnica pomaže u borbi protiv paradontopatije

  Oni koji muku muče sa teškim oblikom paradontopatije, uglavnom olakšanje za tu bolest pronalaze u antibioticima. Međutim, naučnici su otkrili da ekstrakt borovnice ima slično antibakterijsko i protivupalno dejstvo. Istraživači Univerziteta „Laval“ u Kanadi testirali su efikasnost ekstrakta divlje borovnice na jednu od glavnih bakterija povezanih sa parodontopatijom i otkrili da bogat ekstrakt polifenola uspješno inhibira rast tih bakterija. Još jedna dobra vijest? Podjednako su efikasne smrznute kao i svježe.

  Stručnjaci se slažu da borovnicu treba redovno jesti, jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprječava upale. Borovnice sadrže:
  -Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprječavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne dijelove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog usljed godina i pada motoričkih sposobnosti.

  -Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).
  -Katehin, koji aktivira gen za sagorjevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.
  -Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
  -Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.