fbpx
NaslovnaIntervju3D štampa, koju vršimo uslužno u Crnoj Gori i šire, drastično ubrzava...

3D štampa, koju vršimo uslužno u Crnoj Gori i šire, drastično ubrzava procese u stomatologiji i pruža veću sigurnost u pogledu kvaliteta

- Advertisement -

Stomatologija je jedna od oblasti gdje su digitalne tehnologije postavile zdravu osnovu za smjenu tradicionalnih tehnika koje će potpuno zamijeniti u narednim godinama. Brzina ove “smjene generacija” zavisiće od više faktora, ali već je uveliko počela – sa ordinacijama i laboratorijama koje brzim koracima preuzimaju tržište zahvaljujući efikasnosti i produktivnosti kakva prije nije bila moguća.

Kako 3D tehnologije danas rade u stomatološkoj praksi prenosimo vam direktno iz iskustva private laboratorije Amer Dent, koja vrši uslužnu 3D štampu u Crnoj Gori, a i šire.

Foto: privatna arhiva

Naš domaćin, Amer Adrović, osnivač i vlasnik laboratorije Amer Dent, reći će nam zašto baš digitalizacija?
“U narednih 10 godina, 70% laboratorija koje pružaju tehničke usluge za stomatološke organizacije jednostavno će nestati sa tržišta zbog digitalizacije koja je daleko efikasnija i moći će da pokrije cijelo tržište iz nekoliko centara – opstaće oni koji se na vrijeme pozicioniraju kao digitalni servisi.

3D skeneri, materijali i mašine za 3D štampu koji su dostupni već danas, drastično ubrzavaju procese u stomatologiji, pružaju veću sigurnost u pogledu kontinuiranog kvaliteta, a radno okruženje tehničara čine urednijim i daleko bezbjednijim i zdravijim”, kaže za naš portal Amer Adrović.

Foto: privatna arhiva

Zašto ste kupili 3D printer i koje su prednosti imati takvu mašinu u svojoj laboratoriji?
“Imamo aparat skoro godinu dana , ali smo radili samo za sebe, ispitivali sve mogućnosti i sada već imamo kapacitete da uradimo dosta. Od nove godine smo otvoreni i za kolege, da im uslužno radimo printanje, tako da možemo da radimo uslužno kolegama. Ko recimo pošalje sken danas, bude gotovo sutra, a svi mogu da se jave na e-mail – amerdentprint@gmail.com.

Već smo počeli da radimo nekim kolegama iz Srbije i BiH, koji su prepoznali kvalitet. Imamo u najavi i saradnu sa kolegama iz Hrvatske i polako se širi ta priča. Zadovoljni smo kvalitetom, a količina će daći sama od sebe. Aparat je izuzetno kvalitetan, kupljen kod renomiranog svjetskog proizvođača. Kvalitet printanja je na svim aparatima manje-više isti, ista je tehnologija, ali mi vodimo računa o stabilizaciji metala. Kada izađe metal sa printanja, ide u posebnu peć za stabilizaciju, koja radi sa argonom.

Tako ne dobijamo crne zube koji su oksidirali nego izađe bijeli materijal, koji je kvalitetno isintran. Tu peć smo kupili da bi imali siguran proizvod. Možete sve da uradite na pravi način, ako ovo posljednje ne uradite kako treba, onda ne ispadne dobar proizvod. Mnogo vodimo računa o stabilizaciji metala, da bi na taj način imali proizvod velikog kvaliteta.

Foto: privatna arhiva

Kažete da je rad na implantatima je trenutno u fokusu ove laboratorije?
“Imamo dosta iskustva u radu, a u posljednje vrijeme najviše radimo na implantatima, mostove na šrafljenje i cirkonijum. Usko smo se specijalizovali na radove na implantatima i doktori sa kojima radimo su zadovoljni. Imamo podršku iz inostranstva, prije svega iz Njemačke, gdje sarađujemo sa tamošnjim zubotehničkim laboratorijama. Čim nešto izađe novo kod njih to imamo i mi, sa svim podacima o kvalitetu”.

Foto: privatna arhiva

I pojedine ordinacije su krenule sa digitalizacijom?
„Drago mi je da su i ordinacije prepoznale da je digitalizacija potrebna, pa i one kupuje intraoralne skenere. A to je sve u cilju bolje preciznosti i lakšeg rada svima. Kada se to uradi na taj način, onda si siguran da je sve urađeno na pravi način, da je precizno, što je svima cilj“.

Foto: privatna arhiva

Digitalizacija, u svakom slučaju, pomaže svima da se na kraju dobije kvalitetan rad?
„Digitalizacija nam pomaže da dobijemo na brzini i kvalitetu. Treba naglasiti da materijal sa kojim radimo je od njemačke firme „Scheftner“, koji je medicinski kobalt hrom bez nikla na preciznost 20 microna. To je jako bitno, jer prema nekim dostuponim podacima čak 25% ljudi ima alergiju na nikl i dok se radilo sve ručno, bilo je takvih stvari. Sada toga i nema, jer se radimo sa medicinskim materijalima koji su biokompatibilni sa organizmom. Ispitani su i nema alergija“.

Foto: privatna arhiva

U laboratoriji „Amer Dent“ se radi i na titanijumu?
„Naša laboratorija radi i titanijum, koji je biokompatibilan plemeniti metal. Radovi sa njima su malo skuplji, ali su dobri, kvalitetni. Sve se radi kompjuterski, režemo na cad cam mašini i veoma je pouzdano“.

Foto: privatna arhiva

Kada su u pitanju reklamacije na proizvod, nemate sa tim nema problema. Razlog za to je i nova, savremena oprema?
„Sa garancijama se ne treba baš „igrati“. Koliko će rad trajati, zavisi od dosta faktora. Prije svega od samog pacijenta, kako se on odnosi prema uputstvima koje dobije od doktora. Što se tiče naše laboratorije, svaku reklamaciju koju dobijemo od doktora, uvažimo i to ne naplaćujemo pacijentu. Iskreno, nemamo problema sa reklamacija.

Upravo smo zbog toga i dosta uložili u novu opremu, u digitalizaciju, da bi sve to išlo kako treba i da bi bili zadovoljni, prije svega, pacijenti, pa onda i mi. Čvrsto možemo „stati“ iza rada koji uradimo“.

Foto: privatna arhiva

Ono po čemu se „Amer Dent“, takođe, izdvaja je i ulaganje u mlade?
„Dosta pomažemo mladima. Uvijek imamo po jednog ili dva pripravnika, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje. Radimo na edukaciji mladih kadrova, što rijetko koja laboratorija radi. Uvijek sam se vodio tom idejom da radim sa mladima. Ima zaista mladih koji hoće da uče, rade i mi ih stimulišemo, da bi im dali dodatni motiv da rade“, zaključio je Amer Adrović.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -