NaslovnaSavjeti10 savjeta za dobro oralno i opšte zdravlje

10 savjeta za dobro oralno i opšte zdravlje

- Advertisement -

Oralno zdravlje je više od lijepog osmjeha i nudi vam sposobnost da se smijete, govorite, žvaćete, gutate, dodirujete i izražavate osećanja i emocije bez bola, nelagodnosti i bolesti. To vam daje samopouzdanje da živite, radite i igrate se. Oralno zdravlje je važno za dobrobit i kvalitet života.

Vaša usta su ogledalo vašeg tijela

Vaša usta vam mogu reći mnogo o zdravlju vašeg tijela. Usta pokazuju znake karijesa, bolesti desni i drugih oralnih zdravstvenih problema. Takođe može pokazati znake druge bolesti, ako vam nedostaju određeni nutrijenti u ishrani i posledice nezdrave navike kao što su upotreba duvana i proizvoda sličnih duvanu i alkohola.

Oralno zdravlje i opšte zdravlje su povezani

Oralno zdravlje i opšte zdravlje imaju dvosmjernu vezu. Oralne bolesti mogu uzrokovati loše opšte zdravlje. A loše opšte zdravlje može dovesti do problema sa oralnim zdravljem. Na primjer, dijabetes povećava rizik od bolesti desni, a bolest desni može otežati upravljanje dijabetesom.

Oralne bolesti su hronične bolesti

Karijes, bolesti desni i oralni kancer su hronične oralne bolesti. Hronična bolest je zdravstveno stanje koje traje dugo i može uticati na ljude svih uzrasta. Većina hroničnih bolesti se može spriječiti, ali one su i dalje vodeći uzrok lošeg zdravlja, uključujući i loše oralno zdravlje. Zdrava hrana, pranje zuba pastom sa fluorom, pijenje vode sa fluorom i redovne posjete stomatologu i stomatološkom higijeničaru pomažu u prevenciji oralnih bolesti.

Hronične bolesti imaju zajedničke faktore rizika

Faktori rizika za oralne bolesti uključuju lošu oralnu higijenu, nezdravu ishranu, upotrebu duvana i proizvoda sličnih duvanu i konzumiranje previše alkohola. Ovi faktori rizika i drugi, poput nedovoljno fizičke aktivnosti, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, raka, hroničnih respiratornih bolesti i dijabetesa. Poznavanje faktora rizika za hronične bolesti može vam pomoći da ih spriječite.

your-mouth-facts-6

Zdrava ishrana sprečava hronične bolesti

Zdrava ishrana je važan način prevencije karijesa, bolesti desni, oralnog kancera i drugih oralnih zdravstvenih problema. Zdrava ishrana uključuje konzumiranje više voća i povrća i ograničavanje hrane i pića sa dodatkom šećera. Takođe pomaže u prevenciji drugih hroničnih bolesti, uključujući gojaznost, bolesti srca, rak i dijabetes. Konzumiranje različitih vrsta zdrave hrane daje vašem tijelu hranljive materije koje su mu potrebne.

Duvan i proizvodi slični duvanu su glavni faktori rizika za hronične bolesti

Duvan i proizvodi slični duvanu izazivaju karijes, bolesti desni i oralni kancer. Oni takođe izazivaju druge hronične bolesti, uključujući bolesti srca, respiratorne bolesti i druge vrste raka. Izbjegavanje duvana i proizvoda sličnih duvanu i uživanje u okruženju bez dima štiti vaše zdravlje.

Manje alkohola smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Konzumiranje manje alkohola smanjuje rizik od bolesti desni i raka usne šupljine. I alkohol i duvan povećavaju rizik od bolesti usta. Kada se alkohol i duvan koriste zajedno, rizik postaje još veći. Alkohol je takođe faktor rizika za mnoge vrste raka, uključujući rak jetre, debelog crijeva i dojke. Ograničavanje alkohola je važno za vaše zdravlje.

Njega usta je važna za dobro zdravlje

Svakodnevna dobra briga o vašim zubima i desni je važan način za sprječavanje karijesa i bolesti desni. A rano otkrivanje i liječenje stomatoloških problema dovodi do boljeg oralnog zdravlja. Dobro oralno zdravlje smanjuje rizike povezane sa dijabetesom, srčanim oboljenjima, rakom i hroničnim respiratornim bolestima.

Zdravlje je više od zdravog ponašanja

Pored zdravstvenog ponašanja, kao što je hranu koju biramo da jedemo i da li dovoljno vježbamo, postoje i drugi faktori koji igraju ulogu u našem zdravlju. To uključuje prihode, obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje i zajednicu. Na primjer, sticanje obrazovanja olakšava pronalaženje posla da sebi priuštite zdravu hranu i stomatološku njegu. Ovi faktori se nazivaju društvenim determinantama zdravlja. Da bismo poboljšali zdravlje ljudi i zajednica, moramo da tražimo nove i bolje načine da se nosimo sa faktorima koji utiču na naše zdravlje.

Izvor: myhealth.alberta.ca

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -