Naslovna Savjeti Deset mitova o ortodonciji i ortodontskim aparatima

Deset mitova o ortodonciji i ortodontskim aparatima

Postoji mnogo glasina i mitova o ortodonstkim aparatima, a kako bi izbjegli neke od “zamki” predstavljamo vam 10 najčešćih mitova o ortodonstkoj terapiji.

Dok neki mogu biti istiniti, evo 10 mitova koji jednostavno nisu.

Svaki stomatolog može da se bavi ortodoncijom

Iako ima ljekara koji u sklopu svojih paketa usluga stavljaju i ortodnociju važno je znati da samo onaj doktor koji je završio dodatnu specijalizaciju može sebe nazvati ortodontskim specijalistom. Dakle, kada sebi ili svom djetetu hoćete da ispravite zube, popravite zagrižaj, vilicu ili radite neku sličnu korekciju potražite ortodonta – specijalistu ortodoncije odnsono specijalistu ortopedije vilica.

Ortodontski aparati su preskupi

Cijena “proteze” može izgledati kao značajna investicija ne samo vašeg vremena, već i vašeg novca. One, sa drtuge strane obezbjeđuju doživotne prednosti koje ne samo da poboljšavaju vaš izgled, već mogu povećati vaš stepen samopouzdanja. Vaš ortodont prolazi kroz višegodišnju obuku i nastavlja sa obrazovanjem tokom svoje karijere, pa s toga plaćate za obrazovanje i iskustvo vašeg ortodonta u “troškovima” vašeg zdravlja.

Ispravljanje zuba trajaće godinama

Čak i najdetaljnije isplanirana ortodontska terpija zahtijeva blisko praćenje kako bi se osiguralo da vaši zubi reaguju na plan terapije. Ortodoncija zahtijeva pažljivo kontrolisanje kretanja zuba kako bi se osiguralo da se kreću u ispravan položaj, a vremenski okvir nošenja proteza varira od pacijenta do pacijenta. Ako imate manje promjene u zubima, ortodontski tretman može trajati samo nekoliko mjeseci.

Aparati mijenjaju samo Vaš izgled

Da li ste znali da ortotodontski aparati imaju mnogo prednosti osim lijepog osmeha uključujući:

  • Bolje oralno zdravlje – Kada su zubi stisnuti, postoje rupe u koje se “uvlače” bakterije koje izazivaju karijes
  • Pravilno poravnata vilica – Ako patite od poremećaja TMJ (temporomandibularnog zgloba), ortodontski aparat će ispravno poravnati vilicu i ukloniti probleme sa bolovima vilice
  • Svakodnevne prednosti – Neki pacijenti sa lošim rasporedom zuba mogui imati probelma sa svakodnevnim rutinama poput žvakanja, pa čaka i govora.

Metalni aparati najbolji su za ispravljanje zuba

Prošli su dani kada ste imali samo jednu vrstu opcije za lečenje. U savremenoj stomatološkoj praksi možete da izaberete onu vrstu terapije koja je najbolja za vas. Današnje opcije za tretman uključuju:

  • Alignere za odrasle koji su uklonljivi i pogodni za poslovne ljude
  • Providne udlage sa keramičkim držačima i tankim žicama koje rade na isti način kao i metalne

Poštom naručeni aparati ispraviće vam zube

Ako vam se tokom liječenja lično ne svidi ortodont, zdravlje vaših desni, zuba i vilice ne prepuštajte neprofesionalnim licima. Naručivanjem aparata poštanskim pošiljkama stavljate se u poziciju sa visokim rizikom nepovratnih oštećenja. To vas na kraju. osim zdravlja, može koštati više od početnog ortodontskog tretmana kod obučenog ortodonta – koji jedini može riješiti vaše probleme sa zubima.

Zube možete ispraviti sami kod kuće

Ortodonti upozoravaju pacijente i roditelje na opasnosti u nedavnom trendu ispravljanja zuba kod kuće. Pokušavajući sami da ispravite zube bez odgovarajuće edukacije ili iskustva koje vaš ortodont ima može da dovede do nepopravljive štete na zubima.

Samo djeca i tinejdžeri mogu da isprave zube

Možda ćete češće vidjeti decu i tinejdžere sa aparatima od odraslih, ali zdrav i lijep osmjeh možete obezbijediti u bilo kojem dobu. Ova terapija kao odraslih može donijeti još benefita zbog različitih opcija liječenja koje su ponuđene.

Preteze je lako polomiti

Nosači su cementirani na zube, što ih čini ih relativno izdržljivim i sposobnim da izdrže čitavu terapiju sve dok se ne uklone. Briga o vašim protezama i pravilna ishrana će vam pomoći da zadržite aparat u izvrsnom stanju.

Rezultati liječenja će trajati doživotno

Kada ortodont odluči da je vrijeme za uklanjanje aparata, vaši zubi će imati prirodan odgovor da se vrate u svoje prvobitno stanje. Sprečavanje njihovog vraćanja je takođe jednostavno – tako što ćete nositi uklonivi retencioni držač dok vaša kost registruje promjene kao trajne.

- Advertisment -

POPULARNO

Zašto stomatološke ordinacije moraju imati društvene mreže – vodič za digitalni marketing

Bez obzira kojim se poslom odnosno biznisom bavite, ulaganje u marketing, posebno digitalni je neophodan. Nije dovoljno imati samo kvalitetan „proizvod“, jer...

Biodentaplast vizili – estetika i funkcionalnost

Savremeni način života se odražava na sve aspekte ljudske ličnosti. Ubrzan tempo, stres na radnom mjestu i ekonomski momenat diktiraju životne navike...

Doktori iz ordinacije “Simić Dent” odgovaraju na pitanja čitalaca

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovorali su doktori iz ordinacije „Simić Dent“ iz Banjaluke.Par mjeseci nosim mobilni ortodontski aparat i...

Evo kako sačuvati zube i zadržati savršen osmijeh

Lijep osmijeh i zdravi zubi najbolji su ukras na licu svake osobe. Međutim, osim estetskih benefita, zdravlje zuba je direktno ili indirektno...
- Advertisment -