NaslovnaSavjetiZubobolja izazvana sinusima: Kako sinusi izazivaju zubobolju i kako se ta stanja...

Zubobolja izazvana sinusima: Kako sinusi izazivaju zubobolju i kako se ta stanja liječe i preveniraju

- Advertisement -

Svaki put kad udahnete kroz nos, vazduh putuje kroz vaše sinuse na putu do pluća. Vaši sinusi su jednostavno šupljine u kostima gornje vilice ispunjene vazduhom. Obloženi su ružičastom membranom koja je slična sluzokoži u unutrašnjosti usta.

Kada se membrane sinusa inficiraju ili upale, to je poznato kao sinusitis.

Mnogi ljudi dolaze u urgentnu sobu u našoj zubnoj školi sa bolnim zubima. Nakon pregleda, ponekad otkrivamo da su zubi zdravi i da je pravi uzrok njihovog bola sinusna infekcija ili sinusitis.

Kako da znate da li bol dolazi od zuba ili sinusa

Kada pacijent dođe sa teškom zuboboljom, obično uzimamo rendgen zuba. Bol u zubima je obično uzrokovan reverzibilnim i nepovratnim pulpitisom.

Takođe vršimo nekoliko testova na zubu, “opipavajući” infekciju oko njega dodirivanjem, i / ili stavljanjem leda na njega. Ovo nam omogućava bolje razumijevanje da li bol dolazi iz jednog zuba ili ne.

Ako zubi nemaju nikakve šupljine u njima i izgledaju da su zdravi, obično pokušavamo da nađemo još jedan izvor boli, kao što je sinusna infekcija (sinusitis).

Simptomi Maksilarne Sinusne Infekcije

Iako postoje drugi sinusi, glavni par sinusa koji utiču na gornje zube su maksilarni sinusi. Jedan od glavnih simptoma maksilarnog sinusitisa je neprekidan bol u stražnjim gornjim zubima koji se mijenja (pogoršava ili poboljšava) kada pomjerate glavu (poput promjene stanja ležanja ili stajanja).

Liječenje maksilarnog sinusitisa

Maksilarni sinusitis može se tretirati na različite načine. Evo nekih zajedničkih tretmana za maksilarni sinusitis:

  • Korišćenje ovlaživača za vlaženje vazduha u prostorijama u kojima boravite. Ovo pomaže da se oslobodite bilo kakvog sasušenih sekreta koje se nagomilava u sinusima
  • Korišćenje nosnog spreja koji sadrži fenilefrin ili efedrin
  • Uzimanje oralnih dekongestiva odnosno ljekova koji pomažu da se oslobodite nazalnog sekreta i zapušenje u nosu (pseudoefedrin)
  • Uzimanje antibiotika ako se vjeruje da je sinusitis uzrokovan bakterijom. Riječ je antibioticima koji se propisuju za sinusitis uključujući amoksicilin, trimethoprimsulfametoksazol, klavulanat sa amoksicilinom, azitromicin i cefuroksim.

Zaključak

Iako se zubobolje uglavnom uzrokuje problemom sa zubom, važno je shvatiti da vaši zubi imaju komšije, kao što su sinusi, koji mogu imitira zubobolju.

Izvor: oralanswers.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -