NaslovnaSavjetiZubni implanti: Osnovne informacije i prosječne cijene u Srbiji

Zubni implanti: Osnovne informacije i prosječne cijene u Srbiji

- Advertisement -

BEOGRAD – Prateći razvoj stomatologije u okruženju, pripremili smo za vas tekst o zubnim implantima i prosječnim cijenama u Srbiji koji je objavila Dr Mirela Cvjetković iz Beograda.

Ukoliko razmišljate o nadoknadi zuba dentalnim implantima potrebno je da znate da to može da bude obiman i zahtjevan stomatološki rad. Da bi takav rad u ustima dugo trajao i ispunio vaša funkcionalna i estetska očekivanja neophodno je prvo protetski isplanirati, a tek nakon toga da se ugrađivati implante. Ovakvim pristupom izbjegavamo potencijalne greške koje se mogu javiti u toku terapije a koje su posljedica nedovoljnog ili neadekvatnog planiranja cijele konstrukcije.

Jedan od bitnih faktora za upjeh terapije je tip (vrsta) zubnog implanta koji se ugrađuje kost. Na tržištu postoji veliki broj implantata, različitih proizvođača, od manje kvalitetnih do visoko kvalitetnih i pouzdanih. Najveće razlike se ogledaju u samom materijalu od koga su rađeni (što utiče na čvrstoću implanta), obliku i u površini implanta. Kvalitetniji implantati imaju posebno pripremljenu površinu, te im omogućava znatno brže, jače i pouzdanije “srastanje” sa kosti.

Nažalost, u stomatološkoj praksi se često dešava da kvalitet implanta ne prati cijenu ugradnje, pa jeftini, manje kvalitetni implanti budu ugrađeni po cijeni skupljih.

Nakon svakog ugrađenog implanta u svim renomiranim odinacijama dobijate “pasoš”, odnosno dokument koji sadrži sve podatke o ugrađenom implantu, kao i njegov serijski broj. Takav pasoš je validan u cijelom svijetu i razumljiv stomatolozima koji se bave tim implantnim sistemom.

Zavisno od vrste implanta varijaju i cijene. Takođe, cijene variraju i u okviru jednog implantnog sistema, a diktiraju ih prodajne cijene datih implantata. Tako se, u okviru Nobel Biocare sistema razlikuje cijena ugradnje Nobel Replace i Nobel Active implanta upravo zbog njihove različite prodajne cijene. Kod Straumann implantnog sistema postoji Straumann Roxolid i Straumann Roxolid SLActive, takođe sa nešto različitim cijenama.

Cena Straumann i Nobel Biocare implantata u Srbiji se kreće od 600 do 700 eura.

SLActive površina Straumann implantata skraćuje vrijeme oseointegracije, odnosno “srastanja” implanta sa kosti sa šest do osam nedelja na tri do četiri nedelje, što je od posebne važnosti kod liječenja pacijenata sa kontrolisanim dijabetesom, osteoporozom ili kod pušača. SLActive površina je jedinstvena i superiorna na svjetskom tržištu implantata.

Roxolid je nova generacija implantata. Izrađen je od visokokompatibilnih elemenata titanijuma i cirkonijuma čime je postignuta veća čvrstoća uz manji promjer implantata. Više od 50 odsto je jači od čistog titanijuma klase 4, a uz SLActive površinu ostvaruje vrhunsku oseointegraciju.

Na Roxolid implantatu su napravljena temeljna laboratorijska i klinička ispitivanja na više od 400 pacijenata u 60 centara širom svijeta, a sve u cilju osiguranja provjerene baze podataka o sigurnosti, ponašanju i koristi ovog proizvoda visoke čvrstoće.

Titanijum i cirkonijum su jedini metali koji ubrzavaju osteointegraciju. U kliničkom radu to znači da se proširuju indikacije za implantate, jer se sada mogu postaviti u mjesta gde je koštani greben izuzetno uzak.

  • Nobel Biocare Active košta oko 700 eura.

Jedna od većih inovacija kod ovog implantacijskog sistema je Nobel Active implant, čiji dizajn omogućuje maksimalnu stabilnost implanta u kosti. Primarna stabilnost se postiže čak i u kompromitovanim situacijama.

  • Bredent = 500 eura
  • BioHorizons = 500 eura
  • Alpha – Bio Tec = 390 eura
- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -