NaslovnaSavjetiZubne navlake

Zubne navlake

- Advertisement -

Proces ugradnje zubnih faseta i krunica podrazumeva brušenje postojećih zuba u vilici, više stomatoloških proba u zubnoj ordinaciji i cementiranje porcelanskih krunica ili keramičkih zubnih faseta. Ako se na osnovu analize ortopan snimka ustanovi da postoje zubi koji su indikovani za vađenje, onda je to prvi korak, a nakon vađenja zuba poželjno je sačekati mesec dana da rana potpuno zaraste.

Naredni korak je definisanje izgleda budućih zubnih keramičkih nadoknada. Ovo je zadatak koji zajedno obavljaju zubar i pacijent, uz pomoć fotografija drugih pacijenata koji su u ordinaciji odabrali različite tipove, oblike i vrste zubnih krunica, kao i slika prije i posle ugradnje. Prije svega potrebno je odrediti boju, oblik i dužinu krunica.

Prvi dolazak podrazumijeva uzimanje otisaka prije početka procedure brušenja zuba da bi se registrovao položaj, oblik i izgled zuba. Nakon detaljnog dogovora slijedi brušenje svih dogovorenih zuba, uzimanje otisaka i momentalna izrada privremenih dentalnih krunica, koje dobija svaki pacijent. Brušenje traje od jednog sata za manji broj zuba do šest sati za brušenje svih zuba obje vilice.

Samo brušenje zuba vrši se uz primenu lokalne anestezije produženog dejstva, tako da je čin brušenja potpuno bezbolan. U praksi se pokazalo da je brušenje gornje i donje vilice, uzimanje otisaka i izrada svih privremenih zubnih krunica u jednoj seansi najbolje rešenje po pacijenta, iako ta jedna seansa može trajati nekoliko sati.

Nakon sedam do deset dana slijedi proba metala za metalno-keramičke zubne krunice ili cirkonijumskog kora za bezmetalne keramičke krune. Potom dolazi i najvažnija proba kada pacijent prvi put vidi svoje nove zube. Zubne keramičke krunice u ovoj fazi nisu glatke, jer su neobrađene, ali imaju oblik i osnovnu boju i još su moguće manje korekcije po pitanju oblika i boje, a nakon cementiranja, što je poslednja faza ugradnje krunica, više nije moguće korigovati oblik i boju.

Prilikom izrade krunica na jednoj ili obe vilice svaki pacijent dobija silikonske folije koje se nose noću radi prevencije oštećenja krunica. Potrebna je i kontrola jedan dan nakon cementiranja radi provjere zagrižaja i finalnog usklađivanja okluzije novih dentalnih keramičkih krunica.

Izvor: Ordinacija Cvejanović

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -