Zubna krunica: Ugradnja krunica – kada i gdje se mogu ugrađivati

  Zajedno sa ugradnjom implantata, ugradnja zubnih krunica je najčešći zahvat za koji se pacijenti odlučuju. Postoje različiti protetski načini za rehabilitaciju pacijenata bez implantata, a najčešće korišćeni su zubne krunice i keramičke fasete.

  U ovoj sekciji koja govori o zubnim krunicama možete saznati više i o dentalnim mostovima, jer ugradnja krunica i mostova, iako su metodski različiti zahvati, imaju dvije važne sličnosti – u oba slučaja vještački materijali se postavljaju preko prirodnih zuba ili njihovih djelova i u oba slučaja potrebno je određeno prilagođavanje tj. brušenje zuba kako bi zub primio nadgradnju.

  Takođe, ugradnja mostova i ugradnja krunica se često kombinuju kod pacijenata, a oba metoda kombinuju se i sa ugradnjom implanata. Broj novih dentalnih krunica dobija se sabiranjem zuba koji će nositi buduće keramičke navlake i porcelanskih zuba koji će biti u zubnim mostovima.

  Zubne krunice igraju važnu funkcionalnu i estetsku ulogu. Ugradnja krunica na okrnjene ili stanjene zube potpuno će ih rehabilitovati, udobnost je tolika da osoba ne osjeća da nosi krunice, a funkcionalnost je slična kao kod implanata – vraća se oko 90 odsto upotrebljivosti prirodnih zuba, tako da se može jesti sve sem najtvrđe hrane. Održavanje je više nego lako, identično kao kod prirodnih zuba. Pri izradi zubnih krunica ponekad se koriste čelične ili fiberglas nadogradnje radi ojačavanja devitalizovanih zuba, jer oni vremenom postaju krti i mogu pući.

  Kada i gdje se može koristiti krunica

  Dentalne krunice se mogu koristiti samo na zubima sa zdravim korijenom, koji su sasvim stabilni. Krunice potpuno pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da zub sa krunicom izgleda kao najbolji prirodni zub, tj. kao kvalitetan vještački zub, posebno ako su korišćene bezmetalne krunice, jer se one kompjuterski oblikuju.

  Kada se krunice kombinuju sa zubnim mostovima ili sa implantima nemoguće je vizuelno odrediti razliku između ova tri tipa implanata/nadogradnji. Zubne krunice su povoljnije od implanata, ali nisu konkurencija implantima, budući da ako se razmatra ugradnja implanata, jer su zubi indikovani za vađenje, takvi zubi ne mogu nositi krunice.

  Razlika između krunica i faseta

  Funkcija zubnih krunica objašnjena je u gornjem tekstu, dok su keramičke fasete rešenje koje se primenjuje kada postoje svi zubi u vilici. Dentalne keramičke fasete koriste se kada je potrebno promijeniti boju prirodnih zuba, ispraviti blaže nepravilnosti u obliku i položaju zuba, zatvoriti razmake između prirodnih zuba, ili ispraviti sitnija oštećenja zuba.

  Ostale slučajeve, kao što su nedostatak većeg broja zuba, stare keramičke zubne krunice, loše stanje zuba i problemi sa zagrižajem kao posledica gubitka zuba jedino je moguće riješiti zubnim keramičkim navlakama. Kada pacijent već posjeduje keramičke zubne krune ili mostove nije moguće izraditi keramičke zubne fasete već samo nove keramičke zubne navlake ili zubne mostove.

  Izvor: Oridnacija Cvejanović

  , , , , , , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.