fbpx
NaslovnaSavjetiZlatko Gardić: Kvalitet hirurškog konca se ne smije zanermariti

Zlatko Gardić: Kvalitet hirurškog konca se ne smije zanermariti

- Advertisement -

PODGORICA – Hirurški konac je materijal koji prema riječima oralnih hirurga predstavlja krunu cijelog rada i njegov kvalitet se ne smije zanemariti, kazao je u razgovoru za naš portal Zlatko Gardić menadžer kompanije Nefaser.

Sa Gardićem smo razgovarali na seminaru održanom u Podgorici, a on je osim o hirurškom koncu govorio o značaju ujedinjenja tržišta država bivše Jugoslavije.

STOMATOLOGIJA: Gospodine Gardiću, predstavnik ste kompanije Nefeser koju u fokusu djelatnosti ima proizvodnju hirurškog konca. Ovdje u Crnoj Gori ste u svojstvu gostujućeg predavača, recite našim čitaocima o čemu ćete govoriti?

GARDIĆ: Prije svega hvala što ste me pozvali da govorim za vaš medij i srećan sam što smo ovde svi zajedno u pokušaju da dodatno animiramo ovo tržište. Cilj priče je da se promovišu visokokvalitetni zapadni proizvođači koji kvalitet stavljaju na prvo mjesto i da se kvalitet proizvoda u zdravstvu Balkana vrati na jedan zadovoljavajući nivo. Mi promovišemo kvalitetne proizvode sa prihvatljivom cijenom i gledamo da se distanciramo od onih nekvalitetnih sa niskom cijenom koji su nažalost uglavnom prihvaćeni na Balkanu. Mi distribuiramo proizvode koji se prodaju na zapadnom tržištu u zemlajma kao što su Njemačka, Poljska, Francuska, Mađarska. Svi proizvodi koji se nalaze na njemačkom tržištu su jako velikog kvaliteta tako da pokušavamo da takve proizvode vratimo na mapu naših tržišta. Naravno dok se ne ujedinimo nismo zanimljivi za Evropu jer je svaka zemlja jako mala ali ujedinjeno tržište nipošto nije beznačajno.

STOMATOLOGIJA: U ranijim razgovorima čuli smo dosta pozitivnih mišljenja o kvalitetu restorativne stomatologije na balkanskim prostorima. Čule su se ocjene da u toj oblasti vrlo malo ili nimnalo zaostajemo za Evropm, ali upravo ono čime se Vi bavite pokazuje da kvalitet materijala posebno hirurškog konca koji se koristi nije na zavidnom nivou?

GARDIĆ: Problem svih Ex-Yu tržišta je što su nove tehnologije slabo zastupljene zbog niske kupovne moći. Dosta su se otvorila vrata kineskim i indijskim proizvođačima koji nisu pandan kvaliteta na nivou evropskih standarda. Iako ne možemo u stopu da pratimo razvijene zemlje dobro bi bilo da u nekim segmentiam koristimo materijale koji su prihvaćeni u Evropi. Ekonomiej ovih zemalja pokušavaju na sve načine da dopru do Evrope, ali nažalost kroz Balkan prvo dolaze u zdravstvo koje bi trebalo da je najzatvorenija grana neke ekonomije. U estetskoj stomatologiji se zahtjeva jedan jako fini nivo usluge i proizvoda, tako da je naš cilj jačanje kvaliteta usluge na Balkanu.

STOMATOLOGIJA: Koji su to konkretni rizici i izazovi sa kojim se doktori i pacijenti mogu susresti ako se prave komprimisi sa kvalitetotm opreme i proizvoda koji se koriste u restorativnoj stomatologiji?

GARDIĆ: To je odlično pitanje. Nažalost u svim republikama domonantan način nabavke medicinskih proizvoda je putem tendaera. U toj proceduri cijena ima doinantnu ulogu u procesu odabira ponuđača i tako se kvalitet usluge znatno srozava. Cilj svake vlade je da što više uštedi pa se oni hvale kako su malo para potrošili, ali se ne hvale kako su loš materjal kupili i to se prećutkuje. Hirurški konac u stomatologiji, citiraću jednog od predavača oralnog hirurga, je nešto najvažnije to je kruna, odnosno završetak rada i ako dođe do njegovog pucanja, oštećenja ili prevremene apsorpcije cio posao od dva sata pada u vodu. Može da se desi da konac nestane prije nego što tkivo zaraste, dolazi do otvaranja rane i znatno se pojačava opasnost od infekcije.

STOMATOLOGIJA: Dakle, da pojednostavimo mođemo napraviti odlične temelje i izgraditi kuću sa kvalitetnim zidovima, ali ako krov propušta kvalitet cijele kuće dolazi u pitanje?

GARDIĆ: Da, odlično ste to rekli ili možemo upotrebiti analogiju sa proizvođačima odjeće. Mogu se proizvesti najbolje pantalone na svijetu, ali ako im je rajsfešlus loš ništa vam ne pomaže obrukaće te se gdje god da pođete. Generalno su konci nešto zatvara stvar.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -