NaslovnaZanimljivostiZbog ekonomske krize Grci imaju sve lošije zube

Zbog ekonomske krize Grci imaju sve lošije zube

- Advertisement -

ATINA – Prema većini pokazatelja koji se uzimaju u obzir pri procjeni zdravlja zuba, Grčka je jedna od mjesta u Evropi sa najvišim procentom oralnih bolesti, prenosi Huffington Post.

grcka2Broj Grka starijih od 16 godina koji prema izvještajima zvanične statističke agencije Eurostat nemaju nikakvu stomatološku njegu bio je 10,6 odsto u 2013. godini, što je u poređenju sa prosjeka Evropske unije od 7,9 odsto.

Prema nedavnom istraživanju koje je sprovela Grčka stomatološka federacija problemi sa oralnim zdravljaem su naročito izraženi kod djece. I finansijska kriza dodatno je pogoršala stvari.

– Zdravi zubi se poslednjih godina nažalost, smatraju luksuzom. Ako su recimo prije pet godina, ljudi išli kod zubara jednom godišnje, sada idu svakih pet godina – rekao je Niki Diamanti, stomatolog koji radi u bolnici Hatzikosta, jednoj od dvije javne bolnice u sjeverozapadnom dijelu Grčke u gradu Joanina.

U slučaju Grčke, situacija je specifična jer zubni problemi nisu primarno uzrokovani promjenama u svakodnevnom održavanju oralne higijene, kažu stručnjaci. Umjesto toga, kod djece se bolesti zuba češće razvijaju iz razloga koji se odnose na šest godina ekonomske depresije u toj zemlji.

Novčane poteškoće stanovništva direktno su dovele do smanjenja posjeta stomatolozima u Grčkoj. Raspoloživi dohodak u Grčkoj se smanjio za oko 30 odsto od 2009. Više od 1,2 miliona Grka (što znači svaki četvrti radno sposobni čovjek) – su nezaposleni. Četrdeset odsto djece živi u siromaštvu, prema izvještajima UNICEF-a, što je više nego u državama kao što su Čile, Turska i Meksiko.

Više od osam odsto Grka preskočili su posjtu stomatologu u 2013. godini, jer je to bilo preskupo, što je daleko iznad evropskog prosjeka od 5,1 posto, pokazuju podaci Eurostata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -