NaslovnaSavjetiZašto je važno voditi brigu o umnjacima

Zašto je važno voditi brigu o umnjacima

- Advertisement -

Umnjaci ili zubi mudrosti, predstavljaju posebnu vrstu zuba koji niču na samom kraju vilice između 18 i 25 godine. Oni posljednji niču od stalnih zuba, a briga o njima vrlo je važan segment ukupne oralne higijene. Iako je u javnosti široko rasprostranjeno mišljenje da umnajci u principu predstavljaju problem, takav stav je pogrešan jer umnjaci u slučaju da normalno izrastu i razviju se mogu biti veoma korisni. Ukoliko ih redovno perete, mogu trajati čitav život.

Umnjaci predstavljaju problem za ljude ako nisu pravilno ili uopšte izrasli. Zato što posljednji niču, vrlo često nema dovoljno mjesta u vilicama za njih, zato se pojave u ustima samo do pola ili se uopšte ne vide. Taj problem se u stomatologiji naziva impaktirani zubi. Prema tvrdnjama stomatologa, takvi nedovoljno izrasli zubi predstavljaju problem zbog nekoliko aspekata.
Karijes – takve zube je jako teško čistiti i brzo se pokvare. Uglavnom ih je nemoguće popraviti jer su nedostupni.

Oštećenje susjednog zuba – zbog takvog položaja umnjaka, karijes vrlo lako može da se razvije ili može dovesti do resorpcije korijena susjednog zuba. Nisu rijetki slučajevi kada procijenimo da pored vađenja umnjaka treba izvaditi i drugi molar.
Infekcija – preko krune zuba se uglavnom nalazi dio mekog tkiva, a između njih je prazan prostor u kojem se zadržava hrana i vrlo je pogodan za razmnožavanje bakterija. Ovaj dio gingive preko krune može biti otečen i bolan, iz njega se može cijediti gnoj sa neprijatnim zadahom iz usta. Otok se može proširiti na obraz, regionalne limfne žlijezde mogu biti otečene. Prije nego što su otkriveni antibiotici, infekcija u ovom regionu je ugrožavala život bolesnika zbog moguće opstrukcije disajnih puteva.

Potiskivanje ostalih zuba naprijed – pojedini ortodonti zahtijevaju rano vađenje umnjaka da ne bih doveli do neželjenog pomjeranja zuba i tjeskobe u frontu.
Ciste – mogu se formirati oko nekih impaktiranih zuba, stvaraju deformitet u kosti i zahtijevaju obimniji hirurški zahvat.
Prelom donje vilice – Ponekad mogu biti tako postavljeni da povećavaju rizik od preloma donje vilice kod osoba koje se bave kontaktnim sportovima.

Jedno od najčešćih pitanja koja se postavljaju u vezi sa umnjacima je da li ih treba vaditi. Stručnjaci navode da za svakog pacijenta treba pojedinačno procijeniti rizik i odrediti da li će ta intervencija napraviti korist koju očekujemo. U principu ukoliko imate 25 godina ili manje i imate impaktirane umnjake, sigurno će vam biti bolje ako ih izvadite. Kod osoba koje imaju više od 30 godina, a impaktirani umnjaci su duboko u kosti, tada se oni mogu ostaviti (uz periodične kontrole). Ukoliko su se djelimično pojavili, tada se moraju vaditi kao kod mlađih osoba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -