NaslovnaZanimljivostiZanimljivosti o zubima

Zanimljivosti o zubima

- Advertisement -

Zubi su oduvijek bili predmet interesovanja naučnika i istraživača još od vremena starih civilizacija do danas. Predstaljamo vam neke zanimljivosti o zubima za koje vjerujemo da niste ranije čuli…
-Oko 500 miliona Kineza uopšte ne peru zube četkicom i pastom
-Ajkula svoje oštre zube (koji su raspoređeni u pet nizova) neprekidno mijenja i tokom života može promijeniti i do trideset hiljada zuba. Smatra se da je ujed bijele ajkule ravan snazi pritiska od tri tone.

-Skoro je došlo do velikog otkrića dinosaurusa. Zapravo, u ruralnim oblastima Nigerije pronađen je ostatak najvećeg mesoždera svih vremena dugog 14 metara sa zubima veličine banane. Nazvan je Carcharodontosaurus iguidensis.
-Ružno je pljuvati, ali izgleda da je pljuvačka igrala značajnu ulogu u razvoju čovjeka. Istraživanje sprovedeno na Državnom univerzitetu u Arizoni pokazalo je da su naši preci pljuvačkom razlagali skrob u šećere iz kojih su dobijali energiju.

-Španski paleontolozi su objavili otkriće zuba, koji je kako tvrde star više od milion godina a prepisali su ga Homo antecessoru, najstarijem hominidu otkrivenom u zapadnoj Evropi. Do otkrića je došlo na nalazištu Sima del Elefante u planinskom lancu Atapuerka na sjeveru Španije, nedaleko od nalazišta ostataka najstarijeg hominida otkrivenog 1994. na tlu Zapadne Europe, Homo antecessora, starog 800.000 godina.
-Djeca čiji su roditelji pušači najvjerovtnije imaju veći broj karioznih zuba. Tim istraživača iz Amerike istraživao je reprezentativnu grupu od 4.000 djece i zaključio je da su djeca koja su više bila primorana da budu pasivni pušači tj. da provode više vremena u prostoriji u kojoj se puši, imaju više karioznih zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -