NaslovnaSavjetiZamjena faseta, odnosno vinira: Kako izgleda postupak zamjene i kako produžiti vijek...

Zamjena faseta, odnosno vinira: Kako izgleda postupak zamjene i kako produžiti vijek trajanja faseta

- Advertisement -

Zubne fasete, ili ljuspice, odnosno viniri vaš osmjeh mogu učiniti još ljepšim. Zapravo, ako niste zadovoljni oblikom i veličinom zuba, uz konsultaciju sa stomatologom ove probleme možete veoma jednostavno riješiti ugradnjom faseta.

Međutim, kao i sami zub tako i vinir može pretrpjeti izvjesna oštećenja poput pucanja ili odlomljavanja djelova. Tu se javlja i jedna od najčešćih dilema stomatoloških pacijenata – šta se može uraditi u slučaju oštećenja vinira? Da li se mogu zamijeniti novim, i ako da, koja je procedura?

O tome čitajte u članku koji slijedi i saznajte više o postupku zamjene vinira.

Štete na vinirima

Uopšteno gledano, keramički viniri, uz pravilnu njegu i održavanje, mogu trajati oko 10, a postoje čak i neki slučajevi da viniri traju duže od 10 godina bez oštećenja. Najvažnije je koristiti prave tehnike pranja i održavanja vinira kako bi ih uvijek držali u idealnom stanju, tako da će vaš osmjeh ostati besprekoran.

Sa druge strane, postoje ljudi koji su zabrinuti zbog eventualne fizičke, ili neke druge štete koja može nastati na njihovim keramičkim vinirima. U ovom slučaju je neophodna zamjena, koja može biti dugotrajna i skupa procedura. S toga je održavanje oralne higijene od suštinskog značaja ukoliko želite da izbjegnete dalje probleme u slučaju zamijene vinira.

Zašto zamijeniti vinire

Iako životni vijek može trajati do 10 godina ili duže, postoje slučajevi kada je zamjena zaista neophodna mnogo ranije. Kod prve pojave oštećenja preporučuje se hitna zamjena kako bi se spriječili dalji problemi kao što je izloženost bakterijama, infekcija i nastanak karijesa na okolnim zubima.

Oštećeni vinir je najčešći razlog za zamjenu. Oštećenja nastaju kao rezultat žvakanja tvrdih predmeta, ili namirnica, što može dovesti do naprsnuća i lomljenja vinira. Kada na njima postoji fraktura, trebalo bi da ih zamijenite što je ranije moguće, jer mogu nastati oštećenja i infekcije na okolnim, prirodnim zubima.

Postoje čak i pacijenti čiji je prirodni zub u lošem stanju, iako je vinir u dobrom stanju. Iapk, uprkos dobrom stanju vinira, potrebna je zamjena zbog brige o prirodnim zubima. Pošto se viniri vezani postavljajuj samo na prednju površinu zuba, zadnji dio ostaje sklon oštećenjima i stvaranju karijesa. Kada se na izloženom dijelu zuba stvori karijes, nakon saniranja zuba potrebno je ukloniti vinir i zamijeniti ga.

Takođe se mogu promijeniti i viniri koji su tokom vremena istrošeni i čija boja se promijenila. Promjena boje može biti rezultat konzumiranja hrane i pića koja ostavljaju poput kafa i crni čaj. Glazura na keramici može biti pohabana tokom godina, zbog čega je podložna promjeni boje. Habanje vinira može se uzrokovati i međusobnim trenjem zuba što može rezultirati pucanjem i zuba i vinira.

Procedura zamjene

Ako patite od bilo kog od ovih problema, onda je zamjena vinira jedino rešenje. Proces je sasvim sličan onome kada ste prvi put postavljali fasete na zube. Vaš zubar će na početku ukloniti vinir koji je vezan za vaš zub, što je proces koji može potrajati. Nakon toga, uzima se otisak vaših zuba kako bi se provjerile bilo kakve promjene u obliku i liniji zagriza.

Ukoliko na samom zubu postoji infekcija ili karijes oni moraju biti sanirani prije ugradnje novog vinira. Tada dobijate nove keramičke fasete koje će biti cementirane na vaše prirodne zube kao što je učinjeno tokom vaše prve posjete.

Briga o vinirima

Oni mogu trajati duži period, ali to je moguće samo uz pravilno održavanje. Dobra oralna higijena je primarni uslov za produžavanje “života” i održavanja kvaliteta vaših faseta, a ona uključuje redovno četkanje i čišćenje zubnim koncem. Vi biste trebali biti posebniji sa linijom gumene žlijezPosebno treba onžbratiti pažnju na liniju desni i zuba, jer se tu nagomilavaju plak i kamenac.

Preporučuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima jer prekomjerni pritisak i trljanje može oštetiti fasetu, isto kao i prirodnu gleđ zuba. Ako primijetite pojavu infekcije ili karijesa, odmah se javite stomatologu koji će uraditi konačnu procjenu.

Ne zaboravite i da fasetama ne žvaćete previše čvrstu hranu koja ih može oštetiti, a posebno izbjegavajte žvakanje čvrstih predmeta, odnosno upotrebu zuba umjesto alata, poput otvranja flaša zubima. S toga uvijek vodite računa o tome šta i kako stavljate u usta kako biste spriječili oštećenja koja bi mogla rezultirati zamjenom  faseta.

Izvor: checkdent.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -