fbpx
NaslovnaZanimljivostiVraćaju se odluke o fluorizaciji vode za piće

Vraćaju se odluke o fluorizaciji vode za piće

- Advertisement -

Grad Vindzor, u opštini Ontario, u Kanadi, nakon odluke lokalnih vlasti, a na predlog zadravstvenih institucija ponovo će početi sa fluorizacijom vode za piće. Razlog je, naglo povećanje procenta građana, naročito djece, sa karijesom.

Fluorid se u vodi može pojaviti i u prirodnom obliku, a zdravstveni stručnjaci smatraju ga izuzetno izuzetno korisnim za ralno, odnosno zdravlje zuba. Fluorid u vodi dovodi do stvaranja niskih nivoa fluora u pljuvački, što pomaže redukciji propadanja gleđi, i pomaže u povećanju nivoa remineralizacije gleđi u ranim fazama razvoja kaviteta.

Iz tog razloga, lokalne i državne vlasti širom svijeta donose odluku o vještačkoj fluoridizaciji vode za piće ukoliko je prirodni nivo ovog minerala u vodi nizak. Kako navode stručnjaci, ovaj proces je bezbjedan i poboljšava zdravlje.

Kada su vlasti Vindzora 2013. godine obustavile fluoridizaciju vode za piće, prema Izveštaju o oralnom zdravlju 2018. godine, koji je izdala gradski zdravstveni sekretarijat, broj djece sa karijesom i hitnim oralnim stanjima porastao je za 51 odsto.

– Već decenijama unazad dokazano je da nizak nivo fluora u javnom vodovodu ima dramatično loš uticaj na stopu gubljenja zuba, naročito kod djece. Kada se uvede fluorizacija, uvijek postoji mjerljiva razlika u stopama indeksa karijesa, u poređenju sa područjima koja nemaj fluorisanu. Stopa razvoja karijesa u područjima koja koriste fluorisanu vodu za piće može se smanjiti do 25 odsto – izjavio je za Ollie Jupes, stomatolog i autor iz oblasti zdravlja zuba.

Gradsko vijeće Vindzora je prošle sedmice je donijelo odluku o obnavljanju fluorisanja vode. Ipak, nekoliko delegata nije željelo da da svoj glas ovoj odluci smatrajući da nema dovoljno dokaza koji govore u prilog opravdavanju fluoridizaciji vode.

Taj proces podrazumijeva “dodavanje” malih, bezbjednih količina fluora, jer je fluor inače otrovan mineral.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -