fbpx
NaslovnaZanimljivostiVirtuelna realnost u borbi protiv fobije od stomatologa (VIDEO)

Virtuelna realnost u borbi protiv fobije od stomatologa (VIDEO)

- Advertisement -

Strah od zubara jedna je od najraširenijih fobija na svijetu, te stoga veliki broj ljudi ne želi, ili odlazi kod zubara tek kada više nema izbora. Sada, međutim, postoji mogućnost da sjednete na stomatološku stolicu i uz pomoć VR “napustite” ordinaciju dok Vam stomatolog ne sanira zube, prenosi abc4.com.

Stomatolog dr Bryan Laskin je pronašao način da upotrebom virtuelne realnosti smanji upoterbu opijata i anestezije.

– Bilo da ste na plaži ili gledate divlje životinje, prenošenje uma u drugu realnost može biti moćan sedator. Dokazano je da virtualna stvarnost smanjuje anksioznost za 24 odsto, ponekad čak i za 50-60 odsto – kaže dr Laskin.

On je kreator OperaVR-a, zaštitnih naočara za virtuelnu stvarnost dizajniranih za upotrebu u stomatološkim ordinacijama i nada se da će njegoiv izum biti prihvaćen u Salt Lakeu, odakle dolazi.

– Ovo mi i dalje “muti” pamet. Teško je zamisliti da ćete kada stavite slušalice imati istu efikasnost kao i sa ljekovima koji se koriste vjekovima – navodi dr Laskin.

Svoj izum zove i digitalnim azotom i navodi da oni koji na primjer žele ugradnju krunice uz anesteziju koriste i OperaVR. U tom slučaju, umjesto da čekanja pet-šest minuta da lijek počene da djeluje, sa VR to traje nekoliko sekundi.

– Glavni razlog straha od zubara je igla. Blokiranjem realnosti i “premještanjem” na drugo mjesto, igla više ne predstavloja „opasnost“ – navodi dr Laskin.

Alat za sedaciju bez ljekova takođe pomaže stomatolozima da bolje rade svoj posao.

– Kada se suočavate sa anksiooznošću, bol je neizbježan, jer ne možete biti opušteni i uznemireni u isto vrijeme. Međutim, ako “sjedite na plaži”, u svom umu vi više niste u stomatološkoj stolici – zaključuje dr Laskin.

 

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -