NaslovnaSavjetiUskoro ni jedan zub neće biti “za vađenje”

Uskoro ni jedan zub neće biti “za vađenje”

- Advertisement -

Trenutno se najčešća bolest u ušnoj šupljini, karijes, leči uklanjanjem “pokvarenog” dela i popunjavanjem tako nastale rupice plombom ili krunicom.

Međutim, ovakav tretman ima ograničeno dejstvo i ne uspjeva u svim slučajevima, pa mnogi ljudi ostaju bez zuba.

“Kvarovi u zubima i upaljenje desni važno su pitanje javnog zdravlja, jer to je ne samo neprijatan problem, nego i velika opasnost za cijelokupno zdravlje čoveka, budući da može izazvati i srčana oboljenja”, kaže dr Misako Nakašima iz Nacionalnog centra za gerijatriju i gerontologiju u Obuu (Japan).

Do kvarenja zuba dolazi kada bakterije naruše prirodan proces oporavka zuba. Ako se pokvari tvrda gleđ i infekcija prodre u unutrašnjost zuba, ona na posletku može ubiti mekano tkivo u unutrašnjosti, što zatim zahtjeva ili pravljenje kanala u zubu ili uklanjanje istog.

Uz sve to, pacijent osjeća bolove prilikom uzimanja hladne ili tople hrane ili na pritisak.

Međutim, u unutrašnjosti zuba nalaze se nediferencirane matične ćelije, koje se mogu pretvoriti u specijalizovane i regenerisati unutrašnje tkivo.

Studija koju je sproveo dr Nakašima sa kolegama u saradnji sa Biomedicinskom laboratorijom Šin Nipon u Kagošimi, testirala je terapiju na bazi matičnih ćelija koja regeneriše celi zub.

Oni su počeli da prikupljaju matične ćelije iz zubnih kanala kod grupe od 18 pasa, a zatim ih liječili u laboratoriji stimulišućim faktorom kolonije granulocita (G-CSF).

Kada su ispitali rezultate, otkrili su da su se ćelije regenerisale i ispunile zubne kanale kod onih pasa koji su dobili takav tretman.

Takođe, smanjen je broj upaljenih ćelija, kao i broj odumrlih i došlo je do povećanog rasta neurita (prenosnika impulsa ćelija).

Na osnovu ovih rezultata, odobreno je kliničko ispitivanje na ljudima u japanskom Ministarstvu zdravlja. Otkrića su objavljena u žurnalu STEM CELLS Translational Medicine.
(izvor: kucnilekar.com)

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -