fbpx
NaslovnaSavjetiUputstva pacijentima koji su vegetarijanci, vegani ili jedu sirovu hranu

Uputstva pacijentima koji su vegetarijanci, vegani ili jedu sirovu hranu

- Advertisement -

Autor: dr Anita Brzaković, Dental Tribune Srbija

Vegetarijanstvo je način ishrane i življenja koji podrazumijeva izbjegavanje bilo kakve okrutnosti nad životinjama, kao što su korišćenje njih i njihovih proizvoda za hranu, odjeću i druge svrhe.

CesnjakPostoje različiti „nivoi“ vegetarijanstva: laktovegetarijanci pored biljne hrane konzumiraju jaja i/ ili mlijeko i mlječne proizvode, Peskovegetarijanci uz biljnu hranu jedu i ribu, Vegani su strogi biljojedi čija se ishrana zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Oni potpuno odbacuju namirnice životinjskog porijekla, uključujući jaja, mlječne proizvode i med.

Veganska ishrana se zasniva na žitaricama, mahunarkama, voću i povrću. Vegani i veganke ne jedu meso, ribu, morske plodove, jaja, mlijeko, mlječne proizvode. Veganstvo se razlikuje od vegetarijanstva jer je u potpunosti svedeno na biljnu ishranu. Ljudi postaju vegani iz mnogo razloga, uključujući etičku brigu za životinje i prirodnu okolinu, kao i neke ličnije razloge, vezane za zdravlje, duhovnost i vjeru. Što se zdravlja tiče, važno je istaći da proizvodi od mesa, jaja i mlijeka sadrže visok nivo holesterola i masnoća koje uzrokuju velike štete ljudskom zdravlju.

Sirova hrana ili Raw food je veganski način ishrane u kojem hrana nije termički obrađena. Tu prvenstveno spada sviježe voće i povrće, bobice, sjemenke, orašasti plodovi, bilje i neke vrste algi. Iako su ovi načini ishrane sve popularniji i rasprostranjeniji u svijetu, postoji mali broj istraživanja koja se bave povezanošću veganske dijete sa zdravljem usta i zuba. Njemački naučnici sa Odsjeka za konzervativnu stomatologiju i parodontologiju Univerziteta u Hanoveru su u jednom istraživanju posvećenom toj temi došli do zaključka da vegetarijanci imaju puno bolji periodontalni status, ali da je njihov dentalni status lošiji od kontrolne grupe osoba koje nisu vegetarijanci.

Kod osoba na vegetarijanskoj ishrani istraživanje je pokazalo da postoji manja dubina parodontalnih džepova, manja je pojava krvarenja desni i bolja oralna higijena, međutim je u grupi vegetarijanaca primjećeno da postoji veća pojava karijesa i erozija na zubima. Pretpostavlja se da je jedan od osnovnih razloga za ovu pojavu negativan stav prema fluoru u populaciji koja je posvećena vegetarijanskom načinu ishrane, te oni puno rijeđe koriste zubne paste sa fluorom. Pored toga, kao jedan od osnovnih razloga se navodi i podatak da je, posebno kod osoba na tzv. presnoj ishrani, primjećeno da vrlo često u toku dana konzumiraju hranu, posebno voće koje je svojom kiselošću i većom količinom šećera djeluje erozivno na zube u dužem vremenskom periodu u toku dana.orah1

Takođe je kod vegetarijanaca problem što konzumiraju veće količine orašastih plodova i dehidrirane hrane koja ima tendenciju ljepljenja na zubnu gleđ i „zaglavljivanja“ između zuba. Jedan od negativnih aspekata koji je primjećen kod osoba na veganskoj ishrani, posebno kod osoba koje se hrane sirovom hranom je stav da divlje životinje koje se hrane isključivo sirovom biljnom hranom nemaju zubni karijes, pa te osobe smatraju da nije neophodno održavati redovnu higijenu usne duplje jer se to rešava „prirodnim putem“.

Međutim, to nije zaista tako jer i životinje, posebno šimpanze koje se najčešće uzimaju kao primjer, takođe imaju problema sa karijesom. Šta preporučiti pacijentima? Veoma je važno da obrate pažnju na to da, ukoliko često u toku dana „grickaju“ svježe voće i povrće isperu usta vodom nakon obroka, a da pranje zuba planiraju oko 30 minuta nakon obroka. Veoma je važno upozoriti ih i na povećanu potrebu upotrebe zubnog konca radi otklanjanja ostataka hrane između zuba. Takođe bi ih trebalo upozoriti na negativan trend izbjegavanja upotrebe zubnih pasta sa fluorom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -