NaslovnaZanimljivostiUpotreba stenta u oralnoj hirurgiji: Ugradnja implantata

Upotreba stenta u oralnoj hirurgiji: Ugradnja implantata

- Advertisement -

Dentalna implantologija je multidisciplinarna grana stomatologije, a u ovom tekstu će biti riječi o nužnosti da postavljanje implantata bude protetski vođeno, te da je kvalitetno preoperativno planiranje najbitnija faza implantološke terapije.

stent1Idealno trodimenzionalno pozicioniranje je imperativ ako želimo da omogućimo uslove za adekvatnu protetsku rehabilitaciju pacijenta. Kompjuterski vođena implantolgija podrazumijeva virtuelno planiranje pozicije implantata i njeno tačno prenošenje upotrebom hirurškog stenta. Uspjeh implantatne terapije zavisi od kvalitetnog timskog rada hirurga, protetičara kao i zubnog tehničara. izrada hirurškog stenta znatno olakšava i unapređuje komunikaciju u okviru implantološkog tima.

Upotreba navigacione implantologije nam omogućava:

Virtuelno planiranje hirurške i protetske faze terapije
izradu hirurškog stenta za ugradnju implantata
Ugradnju implantata upotrebom hirurškog stenta
Izradu unapred isplanirane protetske nadoknade

Prikaz slučaja

Pacijentkinja starosti 38 godina se javila sa obostranim nedostatakom donjih prvih molara. Nakon kliničkog pregleda i analize radiograma indikovana je ugradnja implantata u regijama nedostajućih zuba i izrada implantatno nošenih solo kruna.

Izrada stenta počinje izradom studijskog modela na kome je napravljen splint od vakum folije sa postavljenim rendgenkontrastnim kuglicama. Pacijentkinja je upućena da joj se sa splintom fiksiranim u ustima napravi CBCT snimak. Splint je zatim postavljen na studijski model iskeniran u zubotehničkoj laboratoriji. Pomoću ova dva snimka dobijene su precizne informacije o stanju koštanog i mekog tkiva, a zahvaljujući rendgenkontrastnim kuglicama informacije iz snimaka su spojene u zajednički projekat.

stent2Planiranje postave implantata izvršeno je u 3Diemme 4.1 softveru. Pri virtuelnoj postavi implantata vodilo se računa o hirurškim smjernicama kao što su udaljenost od susjednih zuba i mandibularnog kanala, dok se istovremeno pazilo na angulaciju implantata i odnos sa antagonistima radi planiranja buduće protetske nadoknade. Plan je bio da se postave dva implantata B&B Duravit 3P dimenzija 4,5 x 8 mm.

Nakon toga izrađen je hirurški stent koji sadrži sve informacije isplanirane u softveru. Stent je pozicioniran i jednostrano fiksiran, pomoću šrafa, kroz otvor za ugradnju implantata. Na suprotnoj strani je zatim markirano mjesto prije paracije za implantat pilot borerom i sluzokoža je odvojena korišćenjem mekotkivnog panč borera. Stent je privremeno sklonjen kako bi se meko tkivo lakše ekscidiralo. Jedna od prednosti ovog sistema je laka manipulacija hirurškim stentom, njegovo jednostavno fiksiranje i uklanjanje. Nakon toga, stent je ponovo fiksiran i pristupilo se preparaciji ležišta za implantat upotrebom odgovarajućih borera. Preparacija je započeta upotrebom specifičnog countersink borera koji će omogućiti dobru irigaciju u toku dalje preparacije. Implantat je postavljen u ispreparisanu osteotomiju. Ista procedura ponovljena je i nasuprotnoj strani i postavljene su kapice za zarastanje na oba implantata.

Ugradnja implantata upotrebom navigacione tehnologije zahtijeva detaljnu i obuhvatnu preoperativnu pripremu i planiranje i samim tim produžava ovu fazu terapije, ali značajno olakšava i skraćuje fazu same postave implantata. Kompjuterski vođena ugradnja implantata smanjuje mogućnost greške, povećava preciznost procedure i smanjuje vrijeme potrebno za njeno izvođenje. Pored toga, ugradnja implantata bez odizanja mukoperiostalnog režnja olakšava postoperativni oporavak pacijenta koji je praćen odsustvom otoka i značajnim smanjenjem bola.

Autori: Prof.dr Zoran Lazić, dr Marko Magić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -