NaslovnaObavještenjaUmjesto bolnog liječenja zuba: Naučnici na korak do "uzgoja" pulpe u vašem...

Umjesto bolnog liječenja zuba: Naučnici na korak do “uzgoja” pulpe u vašem zubu

- Advertisement -

Od svih zastrašujućih stomatoloških tretmana, postupci korijenskog kanala se svrstavaju među najozbiljnije. U stvari, toliko ljudi ne voli stomatološku stolicu da jedna trećina odraslih Amerikanaca preskače svoje godišnje obaveze i više od jedne četvrtine ima neobrađeni karijes, piše iflscience.com.

Naučnici sa Univerziteta Temple se nadaju da će smanjiti tu zabrinutost, barem kada je riječ o kanalima korijena. Njihova studija koristila je dvostrane skele i zubne matične ćelije za vođenje rasta dentinskog i pulpnog tkiva, uključujući krvne žile i živce.

Terapije korijenskog kanala se izvode kada se pulpa u zrelim zubima inficira ili ošteti. Da bi se to riješilo, stomatolozi uklanjaju oboljelo tkivo, čiste unutrašnjost zuba i zapečate ga. U Americi se, prema Američkom udruženju endodontista, godišnje izvede oko 15,1 miliona procedura korijenskih kanala.

– Kada vidimo pacijente, većina ima zaraženu pulpu, tako da se nerv mora izvaditi. Kanal korijena je tada prazan, tako da trenutno popunjavamo kanal korijena inertnim tretmanom – rekao je Maobin Yang, vanredni profesor endodoncije i direktor laboratorije za istraživanje regenerativnog zdravlja.

Međutim, jednostavno regenerisanje ovog tkiva sa matičnim ćelijama nije tako jednostavno. Ako su matične ćelije slučajno smeštene u korenski kanal, neće znati gde da uzgajaju pulpu i gde da rastu dentin. Ovo je ključan korak: dentin mora biti sa spoljne strane, a pulpa iznutra. Da bi se osigurao ovaj ispravan raspored, tim je konstruisao dvoslojnu skelu da bi vodio rast ćelija, onaj koji bi mogao da oponaša zatvorenu i poroznu prirodu dentina i pulpe.

– Ljepota sistema je u tome što smo pokazali da možemo in vitro (u epruveti) da napravimo dvostranu skelu i da vodimo matične ćelije da se diferenciraju u ćelije pulpe i dentina, proizvodeći odontoblast koji će na kraju popraviti korijen – kazao je u profesor Peter Lelkes, sa katedre za bioinžinjering.

Nalazi, objavljeni u časopisu Tissue Engineering, mogu biti posebno korisni za mliječne zube. To je zato što su kanali korijena najpogodniji kod pacijenata sa trajnim zubima. Oni sa mliječnim zubima imaju tanke zidove dentina i nepotpun razvoj korena, što otežava konvencionalne terapije. Za ove pojedince, terapija regenerativnim tkivom pruža alternativni tretman sa mogućim boljim ishodima.

Kada je riječ o špraktičnoj primjeni, tim je rekao da predviđaju da se skela “uvalja” u tubu i ubaci u kanal. Porozna strana će se suočiti sa unutrašnjim lumenom za regeneraciju meke pulpe, a zatvorena strana će se suočiti sa postojećim dentinom.

Istraživanje još uvijek nije u potpunosti formirano, a sposobnost rasta cijelih zuba je još uvijek zagonetka. Sledeći korak tima je da testiraju svoje nalaze na životinjskim modelima.

– Vjerujem da će u narednih 10 godina, ili čak i ranije, kada pacijenti dođu kod endodontiste kako bi liječili korijenski kanal, biti u mogućnosti da obezbijedimo alternativan, ekvivalentan ili još bolji način liječenja, koji će regenerisati živce i krvne sudove, odnosno da uzgajamo novu pulpu u vašem zubu, umjesto da koristimo inertni materijal – kazao je Yang.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -