NaslovnaObavještenjaUloga vještačke inteligencije u razvoju dentala

Uloga vještačke inteligencije u razvoju dentala

- Advertisement -

U svakoj oblasti zdravstvene zaštite, vještačka inteligencija (AI) pravi dinamične pomake u načinu na koji pružaoci usluga mogu pomoći pacijentima; time zadovoljavajući očekivanja pacijenata. Stoga je obaveza zdravstvenih ustanova širom svijeta da prate ovaj razvoj događaja, i to nije izuzetak u oblasti stomatologije, piše qswownews.com.

U bliskoj budućnosti, potrošači će gledati na zdravlje zuba u drugačijem svjetlu: uđete u kupatilo, povežete pametnu četkicu za zube sa pametnim telefonom – i kada stavite četku u usta, ona skenira zube. Slike se automatski prebacuju na Cloud i pregledavaju se vještačkom inteligencijom, koja identifikuje šupljinu u vašem bolnom zubu i pukotinu u drugom molaru. Skeniranje i preliminarna analiza šalju se vašem stomatologu, koji zatim stupa u kontakt sa vama radi zakazivanja termina. Ovdje je opisan jedan od mogućih scenarija koji nas očekuje u budućnosti.

Uloga vještačke inteligencije, AI, je kritična za današnju eru. Ona pruža profesionalne pouzdane i detaljne informacije, pomažući im da na kraju administriraju bolju i bržu uslugu onima kojima je potrebna.

Neke inovacije zasnovane na AI koje potrošači mogu očekivati u bliskoj budućnosti uključuju i promjene u radiologiji. Važno je da se brzo objavi stomatološka informacija kako bi se donijele efikasne i tačne medicinske odluke. Međutim, stomatolozi uglavnom nisu u stanju da daju brze interpretacije. Potrebno je obratiti pažnju na detalje i imati dovoljno vremena, iako to u određenim okolnostima nije povoljno. Prema tome, AI je važna jer u takvim situacijama može biti sposobna da tumači stomatološke informacije, medicinske i stomatološke podatke i radiološke pretrage. Stručnjaci sa Univerziteta u Cincinnatiju su naglasili da AI i tehnologije za mašinsko učenje mogu pružiti zdravstvenim profesionalcima mogućnost ubrzavanja radioloških procesa i lakše obraditi ogromnu količinu podataka generisanih putem digitalnih slika. Ukratko, AI pomaže praktičarima da budu brzi i da donose dobre odluke.

FDA je izjavila da će prepoznati marketing AI algoritama stvorenih za razumijevanje medicinskih slika, jer će oni, prema njihovom uvjerenju, tokom narednih nekoliko godina imati značajan uticaj u oblasti stomatologije. Sa opsežnijim skupom podataka, algoritmi mašinskog učenja postaće sve više komplikovani.

Dok su ovi napredci duboki, oni se mogu primijeniti praktično samo tokom procedura uz upotrebu virtualnih asistenata.

Ključ većine napredovanja AI je veliki podatak: upotreba široko rasprostranjenih informacija da bi se identifikovali trendovi i obrasci ponašanja. AI vrši brzu analizu koja korisnicima pruža triable podatke. Ovaj pristup ima očiglednu široku primjenu u zdravstvu.

Danas su programeri posvećeni razvoju virtuelnih asistenata koji su sposobni da izvršavaju te odgovornosti, analizirajući skenove sa referentnim slikama kako bi odredili potencijalne probleme za dalju analizu.

Inovacija u stomatologiji koja koristi velike podatke je takozvani D pomoćnik. Ovaj virtuelni pomoćnik koji je stvorio Dentem će slušati komande, proučavati podatke, uključujući zubarske slike i zapise i pružiti sugestije koje se odnose na informacije tokom stomatoloških procedura. Stvoren je da bude idealan osnovni alat potreban za planiranje sastanaka, spremanje elektronskih zubnih zapisa i postavljanje podsjetnika za rutinski rad.

Jedna od najvažnijih odluka koje stomatolozi i pacijenti moraju da donesu je kada treba da koriste fiksne proteze ili implantate. Iako su zubni implanti uglavnom skuplji, oni mogu pomoći pacijentima da postignu punu funkciju nakon gubitka zuba zbog povrede, bolesti ili propadanja zuba. Uprkos svojim prednostima, kada više zuba nije prisutno iz luka, ili je pacijent u potpunosti bez zuba u jednom ili oba luka, proteza može biti najbolji izbor.

Međutim, u određenim okolnostima, donošenje ove odluke može biti teško, posebno kada nedostaje jedan zub. U ovom slučaju, AI može pomoći u donošenju odluka zasnovanih na dokazima. AI može ubrzati proces analize podataka, uključujući osnovne uslove, radiološke preglede i sve druge informacije vezane za pacijenta. To pomaže stomatolozima da dobiju informacije potrebne za prevazilaženje izazova.

Predviđa se da će AI biti integrisana u sve aspekte medicine u narednih 10 godina, u suštini uklanjanje suvišnih procedura i standardizacija administracije. To će rezultirati boljim kliničkim rezultatima, smanjenjem troškova, poboljšanim pristupom i zadovoljstvom pacijenata.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -