fbpx
NaslovnaSavjetiU kojoj mjeri je RTG snimanje zuba štetno: Da li djeca i...

U kojoj mjeri je RTG snimanje zuba štetno: Da li djeca i trudnice treba da ga izbjegavaju

- Advertisement -
Autor: dr Nebojša Ničić

Radiografsko snimanje zuba je uobičajena dijagnostička procedura u stomatologiji, koja je bezbjedna u visokoj meri. Digitalno RTG snimanje ima veoma malu dozu radijacije, drastično manju u odnosu na druge vrste RTG snimanja u medicini (npr. RTG snimanje pluća).

Riječ je o pomoćnom dijagnostičkom sredstvu, koje stomatologu pomaže da otkrije promjene na zubima ili viličnoj kosti koje nisu vidljive golim okom. Na osnovu kliničkog pregleda u stomatološkoj ordinaciji i analize RTG snimka, stomatolog može da postavi (preliminarnu) dijagnozu, napravi plan terapije i odluči se za odgovarajući tretman. Izloženost zračenju za vrijeme snimanja zuba je manja nego kod upotrebe mobilnih telefona, a stomatologu omogućuju omogućuju da vidi:

  • Karijese koji nisu vidljivi golim okom (između zuba ili ispod starih plombi)
  • Gubitak kosti kao posledicu parodontopatije
  • Promjene u kosti na vrhu korijena zuba u vidu cisti, granuloma, apcesa i drugih promjena
  • Druge promjene na kosti koje ne vode porijeklo od zuba (npr. tumori)
  • Promjene unutar kanala korijena zuba (resorpcija zuba)
  • Postojanje neizniklih zuba, najčešće umnjaka
  • Izgled i dužinu korjenova i kanala zuba u toku njihovog liječenja (vađenja živca)

Bez radiografskog snimanja zuba, mnoge od ovih promjena bi ostale nedijagnostikovane, a tretman koji bi se primijenio ne bi bio odgovarajući ili uspješan. Takođe, RTG snimci u mnogim oblastima stomatologije predstavljaju značajne vodiče u toku terapije, pa tako za vrijeme liječenja zuba, na osnovu snimka zuba se može vidjeti položaj kanala, njihov broj, dužina i zakrivljenost. RTG snimci služe kao orijentir oralnim hirurzima za izvođenje oralnohirurških intervencija, naročito kada je potrebno izvaditi zub koji nije iznikao, tada RTG snimak daje podatke o tačnoj poziciji neizniklog zuba i njegovom odnosu sa ostalim zubima i okolnim anatomskim strukturama. Na osnovu analize i mjerenja na različitim RTG snimcima, ortodonti donose odluku o načinu na koji će se postići ispravljanje zuba kako bi se doveli u pravilan položaj i međusobni odnos.

Snimanje zuba kod djece

Naročito postoji zabrinutost roditelja kada treba izvršiti RTG snimanje zuba njihove djece, što je opravdano, imajući u vidu da su djeca mnogo osetljivija na radijaciju nego odrasli. Međutim, doza zračenja za vrijeme snimanja zuba je bezbjedna i za primjenu kod djece. S obzirom na to da je dječji uzrast dinamičan u pogledu rasta i razvoja vilica i zuba, tako se na osnovu RTG snimaka može procijeniti:

  • Da li ima dovoljno prostora u vilici za smeštanje svih stalnih zuba
  • Da li se mliječni zubi pravilno troše za vrijeme nicanja stalnih zuba i njihove smjene
  • Položaj umnjaka
  • Postojanje karijesa i parodontalnih oboljenja u ranom stadijumu

Ukoliko dijete redovno posjećuje stomatologa, izbjegava se nepotrebno izlaganje zračenju u slučaju pojave dubokih karijesa, a stomatolog u skladu sa potrebama u toku rasta i razvoja može da napravi raspored i dinamiku RTG snimanja djetetovih zuba i vilica.

Trudnice

Druga osjetljiva kategorija za RTG snimanje zuba su trudnice. Iako je doza zračenja za vrijeme snimanja zuba mala, trudnicama se preporučuje da izbjegavanje svakog izlaganja RTG zracima zbog osjetljivosti fetusa. Međutim, ukoliko postoji neko hitno stanje kada je neophodno uraditi snimak zuba, onda se pravi kompromis, kako bi se preduzela adekvatna terapija i sprečilo narušavanje opšteg zdravstvenog stanja trudnice, pa samim tim i fetusa.

Takođe, iako je doza zračenja za vreme snimanja zuba mala i nije štetna, preporučuje se za vrijeme snimanja nosi olovna kecelja/prsluk, ili okovratnik, čija je uloga da smanji resorpciju zračenja u tijelo. Naročito se ove mjere zaštite primjenjuju kod djece i trudnica. Stoga, ne treba da se plašite snimanja zuba iz bilo kog razloga. Istraživanja su pokazala da je naše tijelo svakodnevno izloženo mnogo većim dozama zračenja zahvaljujući modernoj tehnologiji i oštećenjima ozonskog omotača, tako da količina zračenja za vrijeme snimanja zuba neće napraviti nikakve promjene u našem organizmu.

Izvor: Ordinacija Royal Dental

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -