fbpx
NaslovnaZanimljivostiTrikovi i savjeti kako da nagovorite vašu djecu da redovno peru zube

Trikovi i savjeti kako da nagovorite vašu djecu da redovno peru zube

- Advertisement -

Ukoliko svakodnevno imate problema da natjerate djecu da peru zube, probajte ovih nekoliko trikova i savjeta.

Neka sami izaberu svoju četkicu i pastu za zube

Istraživanja pokazuju da čak i odrasli češće peru zube kada koristite četkicu koji im odgovara. Navesti djecu da svojevoljno peru zube svakako je težak zadatak, ali zabavna čestkica u tome može da pomogne.

Pokrenite „nagradnu igru“

Jedno od rešenja je da u kupatilu postavite hamer na koji će djeca lijepiti stikere svaki put kada operu zube. Nakon što dostignu određeni broj zalijepljenih stikera nagradite ih.

Dajte im lični primjer

Djeca vole da se igraju „prati lidera“, pa možete početi da perete zube u isto vrijeme. Djeca češće prate ponašanje koje vide, pa će gledajući vas kako svakodnevno perete zube shvatiti da je riječ o „normalnoj“ aktivnosti.

Pohvalite ih

Dajte vašoj djeci kompliment kada se sami sjete da operu zube. Neka znaju da ste ponosni na njihove lijepe, čiste zube. To ih može podstaći da ih peru redovnije.

Pustite muziku

Pronađite zabavnu pjesmu koju ćete puštati dok ne završe sa pranjem zuba. Najbolji efekat ćete postići ukoliko pustite da vaša djeca sama izaberu pjesmu jer će biti uzbuđeni što slušaju muziku koju su sami odabrali.

Objasnite im šta se dešava sa zubim

Djeca vole da čuju obrazloženje zašto se nešto očekuje od njih. Na njima prijemčiv način im objasnite da njihovi zubi moraju biti čisti kako ne bi došlo do stvarnja karijesa, lošeg zadaha ili bolesti desni i upalnih procesa.

Koristite savremenu tehnologiju

Pronađite aplikaciju za pranje zuba, neki zanimljivi YouTube snimak o zubima, ili probajte da pronađete interaktivnu četkicu za zube. Pravljenje igre od pranja zuba djeci može biti izuzetno zabavno.

Izvor: davidwilhitedds.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -