NaslovnaZanimljivostiTerapija ozonom omogućava liječenje karijesa bez bušenja i bola

Terapija ozonom omogućava liječenje karijesa bez bušenja i bola

- Advertisement -

Bezbolno liječenje karijesa bez bušenja zuba do nedavno je bila samo želja mnogih pacijenata, ali nova metoda upotrebe ozona u saniranju ove bolesti zuba na putu je da omogući takav ishod.

ozon2Terapija ozonom pokazala se vrlo djelotvornom kod karioznih defekata u ranom stadijumu te u spečavanju nastanka novih razaranja zuba, pišu na portalu stomatolozi.org.

Većina ljudi, kako kažu, osjeća nelagodnost već pri pomisli na liječenje karijesa. Kako bi se odstranila trula zubna supstanca, potrebno je bušiti zub, pri čemu se žrtvuje i zdravo zubno tkivo, a moguća je i iritacija živca koju osjećamo kao bol. Nakon odstranjenja karioznog tkiva ostaje veća ili manja šupljina koja se mora sanirati iz estetskih i funkcionalnih razloga. Nova alternativna metoda pruža ono što bi sigurno svaki pacijent poželio – uništavanje karijesa bez bušenja i bolova.

Kao rezultat intenzivnih naučnih istraživanja, na prošlogodišnjem sajmu stomatologije (IDS) u Kelnu predstavljen je HealOzone, jedan od aparata za bezbolno lječenje karijesa, koji je u međuvremenu postao obavezan dio ponude u liječenju karijesa sve većeg broja stomatoloških ordinacija širom svijetu. Naročit uspjeh ima među djecom. To je „muzika za uši“ svakog pacijenta, a  rezultati su zaista obećavajući.

Bez anestezije, bušenja i ispuna

Karijes je infektivna bolest. Bakterije razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje razgrađuju zubno tkivo, a posljedica su oku nevidljive rupice. U njih ulaze bakterije koje sve dublje uništavaju zubno tkivo, što uzrokuje vidljive defekte. Treba, dakle, uništiti bakterije kako bi se zaustavio proces razaranja zubne supstance, pa govorimo o antiinfektivnoj terapiji. Novi koncept liječenja predviđa uništavanje bakterija plinom ozonom, koji se koristi u medicini, a u stomatologiji je novost. Uređaj pretvara kiseonik iz okoline u ozon. Djelovanjem ozona na zub uništavaju se bakterijski uzročnici karijesa u i na zubu. Dakle, ozon dezinfikuje oboljeli zub, čime se zaustavlja proces razaranja zubnog tkiva. U sljedećoj fazi potrebno je kariozno zubno tkivo opet otvrdnuti. Dakle, razgrađene sastojke ponovno ugraditi u zubno tkivo, što se stručno zove remineralizacija. To se postiže posebnim tečnostima bogatim mineralima koje se stavljaju na zub odmah nakon djelovanja ozona. Za kućnu upotrebu dobije se posebna pasta za zube i tečnost za ispiranje obogaćena mineralima za obnovu zubne supstance. Dakle, nema anestezije, bušenja i ispuna.

Ponekad ipak treba bušiti

Ima situacija kada se bušenje ne može izbjeći. Karijes voli napredovati u širinu, pa se može dogoditi da je razoren znatan dio tkiva unutar zuba, dok je površina zuba potpuno nedirnuta. To je tzv. skriveni karijes. U tom slučaju treba minimalno otvoriti zub kako bi ozon mogao da  dopre do bolesnog tkiva. Ali i tada će zdrava zubna supstanca biti pošteđena u daleko većoj mjeri nego kao kod klasičnog liječenja. Ako je karijes jako dubok, bušenje se ne može potpuno izbjeći jer dolazi do promjena u zubnom živcu što za posljedicu može imati liječenje korjenskih kanala. Terapijom ozonom to se može izbjueći.  Klasičnom metodom – oko i sonda – otkriva se samo 20 posto zuba s dubokim karijesom, a nedirnute površine. Zato se za dijagnostiku koristi laserska tehnologija. Naime, karijesom promijenjeno zubno tkivo fluorescira, i to proporcionalno veličini razorene zubne supstance. Postoje uređaji koji laserski mjere povišenu fluorescenciju, a prema dobijenim vrijednostima određuje se dalji plan terapije – samo ozon ili ipak treba minimalno bušiti ako je karijes jako dubok.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -