NaslovnaObavještenjaSvjetska stomatološka organizacija (FDI) usvojila novu definiciju oralnog zdravlja

Svjetska stomatološka organizacija (FDI) usvojila novu definiciju oralnog zdravlja

- Advertisement -

Svjetska stomatološka federacija (FDI) usvojila je novo značenje oralnog zdravlja na zasijedanju Generalne skupštine održane u Poznanju, a sve u cilju, kako se navodi na sajtu organizacije, standardizovanja i postavljanja oralnog zdravlja na mjesto koje zaslužuje u sistemu opšteg zdravlja.

Nova definicija oralnog zdravlja određena je 6. septembra 2016. godine i sada je dostupna na šest službenih jezika Ujedinjenih nacija: arapskom, kineskom, engleskom, francuskom, španskom i ruskom, te njemačkom i japanskom jeziku.

Oralno zdravlje je važan činilac u opštem zdravlju i blagostanju, i zbog toga treba da bude pravilno definisano, usmjereno, rukovođeno i promovisano. Međutim, razumijevanje šta se podrazumijeva pod oralnim zdravljem i nejgovim implikacijama, razlikuje se među različitim akterima.

FDI-ovo određenje oralnoga zdravlja pokušaj je da se predloži opšte prihvatljiv oblik njegovog značenja :

  • Da se jednostavnije odredi položaj oralnog zdravlja unutar samog zdravlja;
  • Da se pokaže da oralno zdravlje nije izolovano, već da je važan dio opšteg zdravlja i dobrobiti pojedinca;
  • Da se podigne svijest o postojanju različitih dimenzija oralnog zdravlja koje nastaju dinamično;
  • Omogućiti pacijentima saznanje kako pojedinačne vrijednosti zapažanja i očekivanja utiču na oralno zdravlje.

Važno je da određenje počiva na temeljima za budući razvoj standardizovanoga očekivanja i procjene mjerljivih alata.

Što je oralno zdravlje – nova definicija

Oralno zdravlje je višeznačno i uključuje sposobnost govora, smijeha, mirisa, ukusa, dodira, žvakanja, gutanja i prenosa raslojenih emocija facijalnim ekspresijama pouzdano, i bez bola, nemira i bolesti kraniofacijalnoga kompleksa.

Dalja određenja koja se odnose na definiciju ralnog zdravlja:

  • Oralno zdravlje je osnovna komponenta zdravlja i fizičkog i mentalnog blagostanja. Ona postoji u kontinuumu pod uticajem vrednosti i stavova pojedinaca i zajednica;
  • Oralno zdravlje odražava fiziološke, socijalne i psihološke atribute koji su od suštinskog značaja za kvalitet života;
  • Oralno zdravlje zavisi od mijenjaja iskustva, percepcije, očekivanja i sposobnosti pojedeinca da se prilagodi okolnostima.

Put naprijed

FDI-ovo određenje i njegov prateći okvir počiva na čvrstom temelju s kojeg se sada može krenuti s mjerenjem oralnoga zdravlja na temelju koherentne vrijednosti na valjan i uporediv način.

Sljedeća faza ovoga projekta bit će dovršena ove godine i usredsrediti se na razvoj standardizovanog mjernog alata primijenjivog kroz sve zemlje i uređenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -