fbpx
NaslovnaSavjetiSve što treba da znato o hijaluronjskim filerima

Sve što treba da znato o hijaluronjskim filerima

- Advertisement -
Autor: Dinko Kaliterna

Prije 30-ak godina na tržištu su se pojavili fileri i tada su bili neviđena revolucija za korekcije bora i usana. Bili su rađeni od životinjskog kolagena, te su kratko trajali, uz brojne komplikacije. Potom su došli fileri od silikona koji su bili trajni kao i njihove komplikacije koje su bile gotovo katastrofalne.

Razvojem tehnologije počinje da se proizvodi hijaluronska kiselina koja je sastavni građevni dio kože. Po svom sastavu to je složeni spoj šećera i bjelančevina koji koži daje punoću i elastičnost. Ujedno potiče razvoj novog kolagena, te zadržava vodu.

Starenjem se u koži gubi hijaluronska kiselina te koža postaje suva, smežurana i neelastična. Daljim razvojem tehnologije hijaluronska kiselina postaje sve kvalitetnija i trajnija gotovo bez posljedica koje su većinom rezultat nestručnog apliciranja.

Estetskih tretman za korekciju podočnjaka, obraza, bora, usana i oblikovanja lica

Hijaluronski fileri sve više se koriste za korekcije nosa, a rezultati budu nekad podjednaki operaciji.

Nažalost sve je više primjene zloupotrebe filera jer se koriste lažni i nekvalitetni fileri, a zapravo najveći problem je nestručno apliciranje od strane osoba koje nisu kvalifikovane.

Na primjer, filere samo što ne dobijete na kiosku jer se gotovo svugdje nude. Jednokratni kursevi od par sati bez primjene filera nisu dovoljni da bi osoba naučila i mogla raditi tretmane filerima.

To vrijedi za i ljekare, a da ne govorim o nestručnim osobama.

Glavni razlog je nepoznavanje građe lica, te gdje se smije, a gdje ne smije ubrizgati. Koristim filere 15 godina i mogu reći da i nakon mnogobrojnih edukacija svake godine, te ubrizganih više od 20 hiljada filera, stalno nešto novo naučim i otkrijem.

Ako se krivo ubrizga filer, što nažalost dio liječnika radi, možete oslijepiti pacijenta ili mu napraviti veliku rupu na čelu kod ubrizgavanja u bore između obrva. Između obrva se nalaze arterije koje ako pogodite mogu se dogoditi navedene komplikacije, ako odmah ne ubrizgate posebno sredstvo da se razgradi filer.

To je najveća greška, jer bore između obrva nastaju kao posljedica pojačane aktivnosti mišića, a ne zbog gubitka volumena kojeg fileri nadoknađuju.

Jedino Botox djeluje na mišiće, stoga primjena filera za bore između obrva nema smisla. Ako to rade pojedini ljekari, što tek rade nestručne osobe onda?

Postoje brojni takvi primjeri nestručne i opasne primjene filera. Ako ljekar koji radi tretmane nema kod sebe hijaluronidazu tj. enzim koji razgrađuje filer u slučaju ako se krivo ubrizga, tada on ugrožava zdravlje klijenta jer može imati gubitak vida te veliki ožiljak. Samo pravovremeno ubrizgavanje hijaluronidaze kao rukom odnese sve komplikacije.

Svi idu na kurseve za primjenu filera, a ja se pitam koliko ljekara ide na kurseve liječenja komplikacija i davanja hijaluronidaze? To su izrazito bitne stvari o kojima morate voditi računa oko odabira stručnjaka kojem ćete ukazati povjerenje.

Podjela filera prema namjeni

Želio bih naglasiti podjelu filera prema namjeni. Za hidraciju tj. povećanje vlažnosti kože daju se fileri s najmanjom koncetracijom hijaluronske kiseline, a efekt traje par mjeseci.

Kod korekcije bora, usana i podočnjaka daju se fileri sa znatno većom koncentracijom i veličinom čestica hijaluronske kiseline koji traju šest do devet mjeseci.

Oblikovanje lica, kontura i obraza radi se sa filerima koji imaju najveću koncetraciju i veličinu čestica, te traju 16 do 20 mjeseci. Prije tretmana treba odabrati odgovarajući filer za ono što radimo. U protivnom imamo loš i kratkotrajan rezultat.

Nisu svi ljudi kandidati za filere jer im se izgled znatno naruši tim tretmanom

Da ne govorim o tipičnoj grešci gdje se koriguju nazolabijalne bore bez korekcije obraza, jer gubitkom masnog tkiva obraza nastaju te bore.

Ako samo malo filera ubrizgate u obraze te bore su odmah manje. Još su veće greške kod korekcije podočnjaka, a da ne govorim o usnama.

Stoga nije ni čudno da nažalost imamo brojne razočarane klijente koji su platili, a nisu dobili što su tražili, ali bar mogu biti sretni ako nisu imali komplikacije.

Kako vratiti povjerenje tako razočaranom klijentu? Još je gora primjena lažnih ili jeftinih filera. Stoga, ne nasijedajte na primamljive ponude, jer za taj novac ne možete kupiti kvalitetan filer ni po nabavnoj cijeni. Imate samo jedno lice! Ne igrajte se s time.

Bitno je da liječnik prije tretmana otvori kutiju pred vama i izvadi filer koji mora odgovarati deklaraciji, jer nažalost neodgovorni pojedinci u kutije stavljaju druge filere. Nadam se da sam sa ovim informacijama pomogao oko tretmana, te na koje stvari morate pripaziti. U ovom blogu namjerno nisam želio govoriti o trajnijim filerima, jer bih tu temu ostavio za drugi put.

Izvor: Poliklnika Polyderma

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -