Sve o popularnim porculanskim zubima (krunicama)

  Ugradnja zubne krunice čest je stomatološki zahvat s kojim se stomatolozi susreću. Zubne krunice se preporučuju kao efikasno i trajno rješenje u slučajevima kada klasični ispuni ne mogu kvalitetno riješiti problem, ili kad je zub toliko slab da ga je potrebno dodatno zaštititi i ojačati.

  Zubne krunice se postavljaju i nakon gubitka krune zuba uslijed frakture (pucanja dijela zuba) ili opsežnog karijesa. Tako oštećen zub, osim što nije estetski prihvatljiv, može uzrokovati zdravstvene probleme poput smanjene mogućnosti žvakanja hrane, preopterećenja susjednih zuba, parodontitisa i gingivitisa – gubitak jednog zuba dovodi do poremećaja cijelog stomatognatog sistema. S druge strane, zubne krunice mogu biti i rješenje za probleme kao što su nepravilno postavljeni ili tamno obojeni zubi.

  Što je zubna krunica

  Zubna krunica je vještački dodatak zubu koji obuhvata njegov krunski dio, a veličinom i oblikom oponaša izgled prirodnog zuba. Izrađuje se kao pojedinačna protetska nadoknada kojoj je zadatak da nadomjesti oštećeni ili izgubljeni dio krune zuba, ili kao dio konstrukcije mosta, kojim se nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba. Zadatak zubne krunice je da uspostavi prirodan izgled i funkciju zubnog luka. Krunicom se može pokriti cijeli opseg prirodne krune zuba (potpuna krunica), ili dio zubne krune (djelomična zubna krunica).

  U zavisnosti od materijala od kojeg se izrađuje, zubna krunica može biti akrilatna (kompozitna), metal keramička ili bezmetalna (čisto keramička). Nakon profesionalnog pregleda i stručne procjene, na osnovu stanja vaših zubi stomatlog će vam preporučiti vrstu zubne krunice koja vam najbolje odgovara i koja bi najefikasnije mogla riješiti vaše zdravstvene probleme te ispuniti vaše estetske želje.

  Vrste keramičkih krunica

  Keramičke krunice su „kapice“ ili „navlake“ koje se stavljaju na izbrušeni zub kako bi ga zaštitile od pucanja, vratile ga u funkciju i uljepšale osmijeh.

  Razlikujemo metal-keramičke krunice i krunice od bezmetalne keramike (cirkon, e.max itd.). Dok su metal keramičke krunice čvrste i estetski prihvatljive, bezmetalne krunice su estetski još prihvatljivije; odnosno, bezmetalne krunice su estetski potpuno individualizirano i besprijekorno rješenje. Također, kod bezmetalnih keramičkih krunica ne postoji rizik potencijalne pojave crnog ili tamnog ruba uz zubno meso, što je česta boljka metal keramičkih krunica.

  Metal keramičke krunice

  Metal keramičke krunice su najčešći izbor pacijenata zbog prihvatljive cijene, odličnih svojstava i solidne estetske komponente. Kao što samo ime kaže, izrađene su od metalne osnove koja je presvučena keramikom.

  Potpuno keramičke krunice

  Potpuno keramičke krunice izrađene su od čiste keramike koju odlikuje vrhunska estetika primarno zbog translucencije i transparencije (način odbijanja i propuštanja svjetla), te tako mogu u potpunosti imitirati prirodne zube. Posebno se često koriste kod prednjih zuba. Izrada ovakve krunice zahtjevan je laboratorijski posao, stoga je i cijena nešto viša nego kod metal keramičkih krunica.

  Cirkon keramičke krunice

  Cirkon keramičke krunice (vrsta potpuno keramičkih kruna) izrađene su od visokokvalitetne cirkonske osnove presvučene keramikom ili iz jednog bloka CAD/CAM tehnologijom. Izuzetno su čvrste i biokompatibilne, što im omogućuje postavljanje u gotovo svim situacijama. Zbog svoje čvrstoće koriste se i za prednje i zadnje zube, iako je u praksi rizik od pucanja djelića materijala pod velikim opterećenjima kod širih raspona mostova, ipak i dalje nešto veći nego kod metal keramike. Stoga je potrebno posebnu pažnju posvetiti detaljima prilikom brušenja zuba i laboratorijske procedure izrade takve nadoknade.

  Šta su akrilatne krunice

  Akrilatne krunice su zubne krunice koje se koriste kao privremeno rješenje dok se trajna krunica još izrađuje. Dok čekate da vaša trajna zubna krunica bude gotova, nosićete akrilatnu krunicu koja će čuvati vaš zubni živac od oštećenja, spriječiće osjetljivost vaših zubi na termičke nadražaje te neće narušavati vaš izgled u vrijeme čekanja da trajna krunica bude izrađena i ugrađena u vaše zube.

  Jesu li zubne krunice uvijek najbolje rješenje

  Zubne krunice nisu uvijek najbolje, a često ni jedino rješenje. Naime, zubne krunice se preporučuju u slučajevima kada je kompromitovana čvrstoća vašeg zuba, zatim ako je jako oslabljen karijesom, ili ako je dijelom puknuo pa klasične bijele plombe ne mogu u potpunosti riješiti problem. Ako samo želite bolji estetski izgled svojih zuba i ljepotu osmijeha, preporučuju se ljuskice za zube kao vrlo učinkovita i minimalno invazivna estetska metoda za koju najčešće nije potrebno opsežno brušenje zuba koje je inače potrebno za klasične zubne krunice.

  Kada se koriste krunice

  Ako imate zub koji ima veliki ispun, ili koji je oslabljen karijesom i ako ispun sam ne može riješiti situaciju, u obzir dolaze i krunice, metalne ili bezmetalne, u zavisnosti od situacije u ustima i vašim željama, zahtjevima i mogućnostima. Ako postoji više takvih zuba te ako neki nedostaju, u obzir dolazi i metal-keramički ili bezmetalni keramički most te zubni implantati. Zubne krunice se mogu preporučiti i nakon endodotskog liječenja zuba kako bi se ojačala njihova čvrstoća, ako su zubi previše istrošeni ili nakon frakture zuba.

  Kako se izrađuje zubna krunica

  Zubna krunica se izrađuje u slučajevima kada je zub toliko oštečen da se na njemu ne može napraviti ispun, kada fali dosta zubnog tkiva usled endodontskog liječenja ili dotrajalosti prethodne protetike.

  Zubi sa mnogo karijesa, kao i oni koji su endodontski liječeni, nakon terapije obično imaju velika oštećenja pa ih je najbolje po završetku terapije zaštiti krunicom. Iz estetskih razloga je krunicama moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti. Krunicama se takođe mogu riješiti i obojenja zuba, naročito endodontski liječenih zuba koji vremenom potamne.

  Izvor: estheticdentalcenter.hr

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.