fbpx
NaslovnaObavještenjaStudenti stomatologije podgoričkog Medicinskog fakulteta i ove godine održali seriju predavanja mališanima

Studenti stomatologije podgoričkog Medicinskog fakulteta i ove godine održali seriju predavanja mališanima

- Advertisement -
Piše: Jovana Radonjić, studentkinja stomatologije

Studenti Medicinskog fakulteta, studijskog programa Stomatologije obilježili su mjesec mart, kao mjesec promocije oralnog zdravlja povodom 20.marta Svjetskog dana oralnog zdravlja. U samoj aktivnosti uključeni su bili studenti treće, četvrte i pete godine studija stomatologije Medicinskog fakulteta u Podgorici.

Studenti završne godine fakulteta posjetili su pet osnovnih škola u Podgorici i okruženju. Oni su se družili sa djecom uzrasta od šest do devet godina, sa kojima su kroz igru i pjesmice savladali pravilnu tehniku pranja zuba, koja su osnovna sredstva održavanje oralne higijene. Osim toga, vodili su razgovor sa budućim majkama u savjetovalištu za trudnice, gdje su nastojali da informišu buduće majke o povezanosti njihovog oralnog zdravlja i oralnog zdravlja njihovih beba.

Mlađe kolege posjetile su srednje škole u Podgorici i to, Gimnaziju  “Slobodan Škerović”, Školu za srednje i više stručno obrazovanje “Sergej Stanić”, Srednju ekonomsku školu “Mirko Vešović”.

Srednjoškolcima smo održali edukativni čas, u kojem smo uz pomoć prezentacije, modela vilica i četkica, naučili posebnosti održavanja oralne higijene, načinu ishrane, sredstvima održavanja higijene. Sa posebnim osvrtom na četkicu kao osnovno sredstvo održavanja oralne higijene, pomoćnim sredstvima održavanja higijene, značaju pretjeranog uzimanja slatkih obroka, kao i važnosti redovnog odlaska kod stomatologa.

Takođe u toku mjeseca marta studenti su bili u tržnim centrima u Podgorici i na taj način pokušali što većem broju sugrađana da približe značaj održavanja pravilne oralne higijene, kao i važnost redovnog odlaska kod stomatologa.

Ono što je novina ove godine jeste saradnja sa razvojnim centrom udruženja “Roditelji”. Od marta mjeseca održavamo jednom mjesečno radionice u njihovim prostorijama. Radeći u grupama, učesnici u radionici dobijaju priliku da se, uz nadzor i pomoć studenata, sami oprobaju u čišćenju usne duplje i tako usavrše pravilnu tehniku i poboljšaju motoriku i manuelnu spretnost.

Nešto što takođe treba pomenuti jeste da su studenti ove godine posjetili osnovne škole u Rožajama “Mustafa Pećanin” i “25.maj” , kao i Gimnaziju “30. septembar”. Osim toga posjetili smo i Osnovnu školu “Dušan Korać” u BijelomPolju. Mališani iz osnovnih i srednjih škola imali su priliku da čuju nešto više o načinu održavanja oralnehigijene, prevenciji karijesa, namirnicama koje djeluju kariogeno kao i namirnicama koje imaju pozitivan efekat na zdravlje zuba i usta

U želji za još nečim novim i izazovnijim, posjetili smo iprostorije Američkog ugla u Podgorici. U okviru ove aktivnosti studenti su organizovali kreativnu radionicu u okviru Access microscholarship programa, dvogodišnjeg kursa engleskog jezika, za 25 talentovanih učenika iz Podgorice, koji finansira Ministarstvo inostranih poslova SAD uz podrsku ambasade te države u Podgorici, a sprovodi Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore (ELTA). U toku radionice pod nazivom  ‘Brush and floss-or prepare for the loss!’, koja je u cjelosti koncipirana i izvedena na engleskom jeziku, studenti su učesnicima programa govorili o osnovnim strukturama koje grade zub, razlikama između mliječnih i stalnih zuba, kao i načinima da se očuva zdravlje i jednih i drugih. Izlaganje su pratile adekvatne slike i slajdovi sa instrukcijama na engleskomj jeziku, a učenici su bili vrlo motivisani da se i sami oprobaju u čišćenju na velikim stomatološkim modelima vilica.

U okviru manifestacije pod nazivom „Biram zdravlje“, koju je organizovao Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja opštine Tivat, devet studenata stomatologije je u petak, 13. aprila, posjetilo ovu opštinu. U multimedijalnoj sali zgrade opštine studenti su publici, koju je sačinjavalo čak 85 mališana predškolskog uzrasta, održali predavanje sa ciljem edukacije o načinu nastanka zubnog karijesa i mogućnostima njegove prevencije. Ovom prilikom, djeci se obratila gradonačelnica Tivta, dr Snežana Matijević, koja je ujedno i profesor na fakultetu u Podgorici, kao i direktorica Doma zdravlja u Tivtu i rukovodilac studijskog programa Stomatologija, prof. dr Jasminka Anđelić. Uz kreativne igre i kraći animirani film, studenti su pokušali da ritual čišćenja zuba djeci predstave kao zabavnu proceduru, a sam odlazak kod stomatologa kao korisnu, a ne zastrašujuću, ili bolnu okolnost.

Studente je u ovom projektu podržala uprava Medicinskog fakulteta studijskog programa Stomatologija, na čelusa doc. dr Mirjanom Đuričković, specijalistom dječje i preventivne stomatologije.

Takođe, u projektu su nam pomogli sponzori Colgate, Vitisi Curaprox, koji su obezbijedili promotivne materijale koje su studenti podijelili prilikom svih posjeta i ovim putem svima im se zahvaljujemo.

Ono na šta smo veoma ponosni, pored svih aktivnosti koje smo sproveli, jesu brošure koje je grupa studenata sama osmislila. Brošura nije kopija neke postojeće, već su izraz naše mašte i do sada stečenog znanja. Njih smo takođe dijelili u toku svih naših edukativnih radionica.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -