fbpx
NaslovnaObavještenjaStudenti stomatologije promovisali oralno zdravlje među prvacima

Studenti stomatologije promovisali oralno zdravlje među prvacima

- Advertisement -

PODGORICA – Studenti Мedicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore održali su u petak 11. decembra 2015. godine promociju oralnog zdravlja šestogodišnjacima u produženom boravku Osnovne škole Sutjeska u Podgorici.

Promocija je održana pod mentorstvom doc. dr Mirjane Đuričković, koja je bila i koordinator. Akciju je sponzorisao brend LACALUT, koji je pripremio i sav potreban materijal.

Đaci su uživali u tri interaktivne predstave, koje su studenti organizovali da bi na slikovit način prikazali važnost održavanja oralne higijene, kao i moguće posljedice karijesa.

U prvoj predstavi učenicima je predstavljena ukusna hrana koja ima loš uticaj na zube. U toj predstavi đaci su sa studentima lijepili slike voćki koje su zdrave s jedne strane, a onih koje su loše s druge.

Druga predstava se odnosila na hemijski proces nastanka karijesa. Studenti su se prerušili u slatkiš, bakteriju, kiselinu i vrijeme i odglumili kako nastaje karijes. U trećoj, finalnoj predstavi mališani su mogli da uživaju u priči o mliječnim i stalnim zubima, kao i smjeni zuba.

Nakon priređenih predstava đacima je pokazana pravilna tehnika pranja zuba, i to na principu touch to teach (dodirni me i nauči). Poslije toga đaci su postavljali pitanja studentima i njihovoj profesorki doc. dr Mirjani Đuričković. Na kraju su svi mališani na poklon dobili materijal za koji se pobrinuo brend LACALUT.

Za portal stomatologija.me studenti su izjavili da su uvijek spremni za ovakve akcije i da im nije prvi put da ih organizuju. Ističu da je promocija oralnog zdravlja jedna od izuzetno važnih metoda edukacije u preventivnoj stomatologiji. Njome se kako na grupnom, tako i na individualnom nivou može izvršiti obuka o preventivnim mjerama.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -