fbpx
NaslovnaZanimljivostiStudent dizajna uz pomoć 3D štampača i savremene tehnologije napravio sopstveni ortodontski...

Student dizajna uz pomoć 3D štampača i savremene tehnologije napravio sopstveni ortodontski aligner

- Advertisement -

Student digitalnog dizajna u Nju Džerziju postao je predmet interesovanja mnogih medija, ali isto tako i naučne i laičke javnosti nakon što je uz pomoć 3D štampača za ukupnu cijenu manju od 50 eura izprintao sopstveni ortodontski aligner – koji se u ordinacijama prodaje za hiljade eura, piše Science Alert.

Dvadesetrogodišnji Amos Dadli kao dječak je nosio ortodontski aparat, ali nije uspio da istrpi i održi terapiju do kraja i ostao je sa osmjehom koji nije zadovoljavao njegove estetske kriterijume.

Dometi savremene tehnologije

Međutim, sada, uz pristup najsavremenijim digitalnim aparatima za proizvodnju koji posjeduje Univerzitet u Nju Džerziju, Amos je odlučio da samostalno napravi aligner kako bi provjerio da li je moguće samostalno ispraviti svoje zube.

Dadli je, inspirisan istraživanjem u ortodonciji i pravilnom ortodontskom procesu, započeo uzimanjem otiska i pravljenjem kalupa otiska njegovih zuba pomoću alginatnog praha. Isti je zatim napunio tečnim PermaStone-om kako bi ga finiširao. On je zatim skenirao gipsani model i na kraju koristio softver za digitalno modeliranje i projekciju kretanja zuba prema krajnjem cilju.

Međutim, kako nebi došlo zabune, odnosno da neko ne pomisli da je to proces koji je moguće izvršiti jednostvano i uz pomoć basic aparata, moramo vas obeshrabriti konstatacijom da je ovo mnogo teže nego što zvuči i izgleda. Naročito rad u naprednom softveru koji predviđa putanju zuba.

– Tada je samo pitanje da ih izmjestite na njihove tačne pozicije. Izmjerio sam ukupnu razdaljinu pomjeranja i podijelio ga na maksimalno preporučeno rastojanje koje zub može preći po jednom aligneru. Svaki okvir animacije je pretvaran u novi STL model – objašnjava Dadli.

Proces rada

Koristeći Stratasys Dimension 1200es 3D štampač sa tehnološkog instituta u Nju Džerziju, Dadli je odštampao svaki od 12 modela, a sa vakuum formemrom stvorio je plastične alignere, koristeći specijalnu stomatološku plastiku koju je kupio na eBayu.

Taj dio je posenbno važan jer ne možete da odštampate alignere, već samo zube na kojima su modelirani – jer ne samo da bi 3D štampani aligneri bili neprijatni, već bi i plastika koja je porozna stvorila gotovo idealne uslove za razvoj bakterija.

– Oni moraju da “nalegnu” bez lomljenja ili ispuštanja toksičnih hemikalija, tako da je kvalitet plastike važan – objašnjava Dadli.

On alignere nosi danju i noću 16 sedmica – skida ih samo kada se hrani – i želi da nastavi da ih koristi.

– Koliko ja znam, ja sam prva osoba koja je probala plastične alignere kreirane i stvorene na ovaj način, odnosno “Uradi sam” preocedurom. Oni su mnogo udobniji od aparata i prilično dobro se uklapaju sa zubima. Osjetio sam veliko zadovoljstvo zbog uspjeha već prvi put kada sam ih stavio u usta – kazao je Dadli.

Rezultat 16-sedmičnog nošenja samostalno kreiranih alignera

NE-“Uradi sam”

Međutim, dok Dadli misli da je njegov eksperiment bio uspjeh, on ne preporučuje nikome drugom da štampa sopstvene alignere – i isto tako ni on neće početi da ih izrađuje za druge.

Ova odluka je više nego dobra jer, iako u njegovom slučaju aligneri “rade svoj posao” postoji razlog zbog kojeg je potrebno oko 10 godina učenja i prakse da se postane ortodont.

Riječ stručnjaka

– Impresioniran sam načinom na koji je mogao da koristi tehnologiju skeniranja i štampanja koju je imao na raspolaganju za inženjering i proizvodnju sopstvenih alignera, ali ipak sam malo uplašaen zbog činjenice da ih koristi bez profesionalne konsultacije i zdravstvene procjene funkcionisanje zuba – kazao je Brent Larson, ortodont sa Univerziteta u Minesoti, za časopis Gizmodo.

Brent je sa pravom zabrnut, s obzirom na istoriju neuspjeha izrade “Uradi sam” proteza koje su ljudima ugrožavale zdravlje.

– Zapravo, kada pogledamo slike, postoje određena područja zubnog habanja koja ukazuju na neuravnoteženu funkciju i moguće noćno “trošenje zuba” usled škrgutanja.

Ali, dok niko ne preporučuje da počnete da pravite sopstvenu ortodonciju kod kuće, Dadlijev eksperiment sa druge strane – i interesovanje za to – naglašava činjenicu da su ljudi “frustrirani zbog stanja ortodontske industrije aparata”.

– Nema dovoljno konkurencije, a cijene su veoma visoke – zaključio je on u razgovoru za BuzzFeed.

Nadamo se da će ovo dovesti do većeg pritiska na obučene profesionalce iz industrije da počnu sa izrađivanjem sigurnijih i pristupačnijih aparata za sve.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -