NaslovnaZanimljivostiStres u trudnoći povećava rizik od za dobijanje karijesa kod djece

Stres u trudnoći povećava rizik od za dobijanje karijesa kod djece

- Advertisement -

LONDON – Stres u trudnoći povezan je s nizom zdravstvenih implikacija karakteristične za siromašniji sloj stanovništva, uključujući porođajnu težinu djeteta manju od uobičajene, kao i povećani rizik od astme i alergija, pokazalo je poslednje istraživanje, Kraljevskog koledža u Londonu.

trudnoca i zubi2Ono što je posebno karakteristično u istraživanju je da je ono prvi put pokazalo da hronični stres u trudnoći može povećati rizik za dobijanje karijesa kod djeteta, kazali su istraživači.

Karijes je vodeća hronična bolest kod djece u SAD-u. Prema podacima Nacionalnog stomatološkog instituta 42 odsto djece u dobi 2-11 u SAD-u su imali pojave karijes na njihovim mlječnim zubima, dok je 21 odsto djece u dobi 6-11 imalo primjećen karijes na stalnim zubima.

Loša oralna higijena i visoka potrošnja slatke hrane i pića su najčešći uzroci karijesa kod djece, ali istraživači ukazuju da nivoi stresa koje majke doživljavaju tokom trudnoće mogu igrati važnu ulogu.

Istraživački tim – uključujući i naučnike sa University of Washington u Sijetlu – analizirao je podatke o 716 djece i njihovih majki koje su bile dio Ankete 1988-1994 Nacionalne agencije za zdravlje i prehranu (NHANES).

Djeca uključena u studiju su bili u dobi od 2-6 godina, dok su njihove majke bile u dobi od 30 i više godina.

Biološki markeri hroničnog stresa – prema procjeni markeri allostatic opterećenja (AL) – analizirani su za vrijeme trudnoće majke. Naime, u tim testovima ispitivani su gustoće lipoproteina (HDL) holesterola, triglicerida, glukoze i C-reaktivnog proteina, kao i njihov krvni pritisak.

Pored praćenja učestalosti karijesa među potomstvom, istraživači su paralelno ocijenjivali socioekonomski status majke. Tako su u obzir uzimani broj posjeta djece stomatologu, bez obzira da li su majke dojile svoju djecu i da li su djeca doručkovala svaki dan, kao i niz drugih parametara.

– Ova studija jedinstveno naglašava važnost uticaja socio-ekonomskog statusa i stresa majki na oralno zdravlja djece kroz borbu majki da usvoje zdrave obrasce ponašanja koji su glavni prediktori karijesa zuba, kao što su redovno pranje zuba kod djece, održavanje zdravih prehrambenih navika i redovno posjećivanje stomatologa za preventivnu zaštitu – zaključuju naučnici.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -