NaslovnaZanimljivostiStomatolozi o konzervativi, temeljnoj grani stomatologije

Stomatolozi o konzervativi, temeljnoj grani stomatologije

- Advertisement -

Konzervativa, je temeljna grana stomatologije koja se bavi liječenjem zuba: popravkom, čišćenjem i liječenjem korijenskih kanala, ispunima te čišćenjem zubnog kamenca.

busilice1Zubni karijes

Zubni karijes je infekcija koja nastaje djelovanjem bakterija u usnoj duplji, a najviše je potpomognuta hranom bogatom ugjenim hidratima. Bakterije razgrađuju šećer, pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrijednost u ustima. Kada se pH vrijednost snizi (5,2 – 5,5) kiseline počinju rastapati caklinu zuba što uzrokuje karijes.

Stomatolog prvo mora ukloniti karijes i doći do zdravog dijela zuba, kojeg potom mora ispuniti kako bi se zaštitia pulpa i kako bi zub mogao biti funkcionalan.

Ispuni (plombe)

Ispuni se koriste kada je karijes uništio zub i kada se žele zamijeniti stare klasične (amalgamske) plombe. Najtrajniji zubni ispun je keramički jer je vrlo otporan, dugotrajan ali i estetski najprihvatljiviji pošto je jedva vidljiv. Klasična plomba (amalgamski ispun) je jednostavno i brzo rješenje, no amalgam se sve rjeđe koristi u modernoj stomatologiji radi dokazanog štetnog djelovanja, ali i estetike.

Inlay i onlay

Inlay je nadomjestak vrlo sličan ispunu, a nadomješta dio krune zuba. Ako nadomješta samo gornju površinu zovemo ga inlay, a ako nadomješta gornju i postranične plohe onda ga zovemo onlay.

Liječenje karijesa

Klasičnom terapijom, karijes se svrdlom odstranjuje sa zuba, no uvijek se žrtvuje i zdravo zubno tkivo, a može doći i do iritacije živca.

Moderna tehnologija omogućuje liječenje karijesa bez boli. Laserom se može odstraniti cijelo karijesom zahvaćeno zubno tkivo bez gubitka ostalog zdravog zubnog tkiva ali jedino u slučaju primarnog karijesa. Ako se radi o karijesu oko i/ili ispod starog ispuna, bilo amalgamskog ili kompozitnog ( bijela ‘plomba’)  ipak se koristi klasična metoda – pomoću zubarske bušilice.

U tom slučaju, svaki pacijent kod kojeg nema kontraindikacija za lokalnu anesteziju dobiva istu i postupak je potpuno bezbolan.

stomatologLiječenje korijena zuba (endodoncija)

Ispod cakline zuba nalazi se zubna pulpa (zubni živac). To je meko tkivo koje sadrži krvne žile i živce. Nakon karijesa ili loma zuba bakterije mogu ući u korijenski kanal i tada pulpa odumire.

Ako se na vrijeme ne počne liječiti, upala se može proširiti i na kost. Kada se zubna pulpa inficira ili ošteti, u njoj se ubrza protok krvi i poveća stanična aktivnost, što uzrokuje povećanje tlaka koji se ne može smanjiti nego izaziva bol. U ovom slučaju više ne pomaže liječenje karijesa nego se mora liječiti pulpa.

Prilikom liječenja korijenskih kanala, nakon mehaničkog čišćenja kanal se obavezno obradi i laserom koji uništava preostale bakterije u kanalu i okolnim kanalićima koje nije moguće mehanički obraditi i očistiti. Posljecica toga je manja bolnost nakon endodontskog zahvata.

Čišćenje zubnog kamenca

Ako se naslage zubnog plaka ne odstranjuju, one postaju sve deblje, te zajedno s taloženjem mineralnih soli iz pljuvačke postupno stvaraju čvrste nakupine kamenca koji okružuje zube i time pogoduju nastanku bolesti paradonta.

Zubni kamenac se odstranjuje ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac, a trajanje zavisi od količine kamenca. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju posebnim aparatom koji pod pritiskom zraka uz hlađenje vodom šprica sitne čestice praha na površinu zuba, te ih mehanički čisti od mekših zaostalih naslaga i pigmentacija. Površina zuba treba ostati glatka jer se tada na nju teže sakupljaju nove naslage kamenca.

Prevencija zubnog karijesa

Za prevenciju zubnog karijesa važna je redovna i pravilna oralna higijena, odnosno pranje zuba te čišćenje prostora među zubima zubnim koncem.

Slijedi pravilna prehrana, s vrlo umjerenim sadržajem potencijalno opasnih sastojaka (bombona, lizalica, rafinisanoga šećera, zaslađenih peciva i hleba, slatko-kiselih pića). Važna je i učestalost unošenja takve hrane i pića; neprestano “šokiranje” cakline slatko-kiselim gaziranim napicima dovest će do njenog slabljenja na mjestima gdje je najtanja (tamo gdje se zubi dodiruju) i do razvoja karijesnih lezija.

Ako i dođe do pojave karijesa, dobro je što prije pristupiti liječenju kako oštećenje ne bi došlo do zubne pulpe. Ne smije se čekati da zub zaboli jer je to znak da je karijes već prošao caklinu i stigao do mekog tkiva i živca, a tada se liječenje komplikuje i produžuje.

Izvor: Ordinacija Radica

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -