fbpx
NaslovnaZanimljivostiStomatološki fakultet u Beogradu nudi popust na usluge i do 60 odsto

Stomatološki fakultet u Beogradu nudi popust na usluge i do 60 odsto

- Advertisement -

Godinama unazad interesovanje za upis na studije Stomatološkog fakulteta ne opada, ali je briga o zdravlju zuba kod stanovništva u Srbiji sve lošija, piše RTS. Razlog može biti to što je za mnoge odlazak kod stomatologa veliki izdatak, ali ima i mnogo onih koji su nemarni. Istraživanja pokazuju da samo polovina građana Srbije pere zube svakog dana i da tek svaki dvanaesti čovjek u Srbiji ima sve zube. Stomatološki fakultet u Beogradu nudi svoje usluge – za neke besplatno, a za neke po veoma povoljnoj cijeni.

zubarCijene stomatoloških usluga variraju od ordinacije do ordinacije, pa je to nerijetko kriterijum po kome pacijenti biraju stomatologa.

Plombiranje zuba u domu zdravlja košta do 1.500 dinara, a kod privatnika i do 4.000. Krunice u državnim ordinacijama koštaju od 2.000 do 6.000 dinara, dok su u privatnim skuplje od 100 eura.

Doktor Aleksa Marković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, gdje nema gužve i gdje je sve renovirano, kaže da su kod njih različiti uslovi njege zuba za različite kategorije stanovništva, ali da se hitni slučajevi primaju i bez uputa.

– Deca do 18 godina mogu potpuno besplatno da koriste sve stomatološke usluge. Studenti do 26 godina mogu da koriste naše usluge uz uput, kao i stariji pacijenti sa osnovnim oboljenjem, ili karcinomom, trudnice i porodilje – rekao je Marković.

Za sve ostale pacijente Stomatološki fakultet naplaćuje usluge, ali su cijene niske.

– Ukoliko rade profesori i asistenti, uslovi su jeftiniji za 40 odsto. Ukoliko rade doktori na specijalizaciji i 60 odsto, dok su usluge studenata na vežbama besplatne – kaže doktor.

Prema njegovim riječima, radi se punom parom, ima dosta pacijenata, a najveći problem je ekonomski momenat i nedostatak novca za stomatološke usluge, te pacijenti najčešće dolaze zbog uljepšavanja.

Doktor Marković ih poziva da dođu i zbog zdravstvene njege svojih zuba.

Navodi i da u Srbiju dolaze stomatološki pacijenti iz inostranstva, jer uz isti kvalitet kao svuda u svijetu dobiju istu uslugu i po nekoliko puta nižoj cijeni. Smatra da je to “lep trenutak za srpsku stomatologiju”.

Deca starosti do 18 godina, studenti do 26 godina i pojedine kategorije nezaposlenih imaju i u državnim stomatološkim ordinacijama pravo na besplatno liječenje zuba, ali ne i na protetiku. Stariji od 65 godina, s druge strane, imaju pravo na besplatnu protetiku uz participaciju. Zaposleni od stomatoloških usluga mogu da računaju samo na takozvanu prvu pomoć, koja ne podrazumeva i vađenje zuba.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -