fbpx
NaslovnaObavještenjaStomatološka Komora Crne Gore najavljuje kampanju: Vratiti školske ambulante

Stomatološka Komora Crne Gore najavljuje kampanju: Vratiti školske ambulante

- Advertisement -

Nekada su sve škole imale stomatološke ordinacije u kojima su đaci mogli dobiti odgovarajuću zdravstvenu njegu od stomatologa obučenih baš za taj uzrast. Onda je došla reforma i ta praksa ukinuta, pa je Stomatološka komora Crne Gore pokrenula inicijativu za vraćanje stomatologa u vaspitno-obrazovne ustanove. Njihova ideja naišla je na opšte odobravanje kako građana tako i direktora škola.

Predsjednik Stomatološke komore Crne Gore Borislav Ćalović kazao je da je u javnom sektoru ostala samo poliklinika koja je, inače, u lošem stanju. On je istakao da je kardinalna greška to što su zatvorili ordinacije u školama.

– To svi znaju da je bila kardinalna greška, ali ako je nešto evidentirano kao pogrešeno ne vidim razlog zašto to ne bi ispravili. U narodu je poznata izreka “bolje spriječiti nego liječiti”. Treba najmlađoj populaciji približiti stomatologa tako što ćemo ga ponovo vratiti u školu i on će započeti sa sistematskim pregledom. Na osnovu utvrđenog stanja planira se način kako će to da se sanira i da dođemo u situaciju da školska djeca poslije osnovnog, a možda i srednjeg obrazovanja imaju sve zube. Kada steknu te higijenske navike poslije toga ih je lako održavati. Znaće da treba povremeno ići kod stomatologa, a ne samo kad zub zaboli – kaže Ćalović.

Ćalović navodi da će Fond zdravstva podržati inicijativu, te da su već o tome razgovarali.

– Nije ovo ništa novo, već je to nekada bilo. Ukoliko uspijemo da vratimo neke stvari koje su bile prije 20 godina to će da bude naš uspjeh. Više niko nema predstavu o oralnom zdravlju. Sporadično se ide kod stomatologa, potpisuju se ugovori sa Fondom, a to nije rješenje. Sa djecom mogu da rade samo izuzetno osposobljeni ljudi, ne može početnik. Dijete ne može pola sata da drži usta otvorena, već to mora da se radi u najkraćem roku. Kad imate pacijenta koji od malih nogu ne preživi traume kada uzmete kliješta kasnije sa njim sve radite lako – ističe Ćalović.

Za realizaciju ove inicijative, smatra Ćalović, nijesu potrebna velika sredstva.

– Došlo bi možda po desetak hiljada eura po ordinaciji da bi bila osposobljena. Mada to treba da se vidi i sa Ministarstvom prosvjete, jer škole kubure sa prostorom. Ali ako postoji dobra volja naći će se rješenje, jer je neophodan prostor toliki da se samo smjesti mašina. Ne može se očekivati da to bude sve odjednom. Ako bi sledeće godine krenuli sa 30 ordinacija u školama to je odlično. Kad se krene sa tom akcijom naći će se mjesta i za donacije. Ima dosta načina samo treba pokrenuti sa mrtve tačke – smatra Ćalović.

I direktori škola pozdravljaju inicijativu Stomatološke Komore i smatraju da je prijeko potrebno to obezbijediti djeci. Takvog mišljenja je Mirjana Bošković, direktor OŠ “Radojica Perović”.

– Smatram da bi povratak stomatoloških ordinacija u školama bila dobra prilika da djeca u najmlađem uzrastu stiču navike čuvanja zdravih zuba kroz preventivne preglede i redovnu kontrolu koja bi im bila dostupna – ističe Bošković.

Direktor OŠ “Milan Vukotić” Branko Rašović ističe da je radio u školi koja je imala stomatološku ordinaciju.

– U njoj su radili stručni stomatolozi Branko Rašović, Ljilja Šestić i Refik Suljević. Djeca su u školi imala redovne sistematske preglede. Stomatolozi su vodili evidenciju o svakom učeniku, šta su uradili, a šta treba da se radi i intervencije se nijesu mogle izbjeći. Moraju se urgentno vratiti u školama jer je vrijeme pokazalo da ih nije trebalo gasiti, a posebno danas kada su roditelji mnogo uposleni. Pozdravljam i podržavam ovakvu inicijativu i smatram da je jako korisna – kaže Rašović.

U OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin” već postoji ordinacija koja je, kako kaže Ljubinka Nedić, direktor, od izuzetne koristi za učenike.

– Mi u školi imamo ordinaciju tako da je to odlično. U zavisnosti od dijela grada, škola bi trebala da ima stomatološku ordinaciju. One su dobre u školama, posebno ako u blizini nema drugih stomatoloških ordinacija – ističe Nedić.

S toga se i predsjednik SKCG dr Borislav Ćalović nada da će “svi koji odlučuju o tome imati sluha za ovu inicijativu” za koju se najavljuje opsežna kampanja.

Izvor: Agencije

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -