fbpx
NaslovnaZanimljivostiStanovnici drevne Pompeje imali su savršeno zdrave zube

Stanovnici drevne Pompeje imali su savršeno zdrave zube

- Advertisement -

NAPULJ – Stanovnici drevne Pompeje imali su izvanredno zdrave zube, zaključili su italijanski naučnici u poslednjem istraživanju arheoloških nalazišta u blizini Napulja, prenose svjetski mediji pozivajući se na pisanje italijanske novinske agencije AGI.

pompeja1Do današnjeg dana, istraživači nisu bili u stanju da skeniraju i analiziraju svjetski poznate ugljenisane ostatke ljudi i životinja iz italijanskog starovjekovnog grada Pompeje koji su poginuli u erupciji vulkana Vezuv 79. godine nove ere. Sada, uz pomoć 16-slojnog skenera, interdisciplinarni tim je bio u mogućnosti da kreira digitalnu 3D rekonstrukciju skeleta i zubne lukove žrtava vulkana po prvi put.

Dvije hiljade godina nakon što je Pompeja zakopana ispod pepela vulkana Vezuv, arheološko nalazište je još zadržalo većinu svojih tajni. Gips koji je korišten početkom 19. vijeka da popuni praznine između ugljenisanih tijela u planini je toliko gust da današnja standardna tehnologija za obradu slike ne može da razlikuje debele spoljašnje zidove gipsa od skeletnih ostataka unutra.

Pomoću posebnog višeslojnog CT skenera koji je u stanju da uradi upravo to, stručnjaci su sada u mogućnosti da bace novo svjetlo na život i smrt drevne civilizacije. Između ostalog, naučni testovi rađeni uz pomoć specijalnog lasera za snimanje DNK uzoraka, otkrila je da su stanovnici drevnog grada imali gotovo savršene zube.

– Otkrili smo odsustvo šupljina u zubima. Ovo je vrlo zanimljiva činjenica, ali ne iznenađuje, jer svi znamo kolike su prednosti zdrave mediteranske ishrane i to se stvarno tako pokazali u ranim analizama – rekao je Masimo Osana, nadzornik na arheološkom nalazištu.

Prema riječima stručnjaka, nedostatak šećera u ishrani drevnih stanovnika Pompeje, visok nivo fluora u vazduhu i voda u blizini vulkana su glavni faktori koji su doprinijeli savršenom stanju njihovih zuba. Uz odličan stepen oralnog zdravlja, istraživači su otkrili da je većina žrtava i dalje imala sve zube – rekla je specijalista ortodoncije Elisa Vanakor.

Osim toga, CT skeniranja su otkrila da je većina žrtava je umrla od pada kamenja ili urušavanja infrastrukture, a ne od gušenja, kao što se ranije vjerovalo.

– Analizom ostataka kostiju našli smo dosta slomljenih lobanja. To nam govori da su mnogi umrli od urušavanje krovova tokom potresa i erupcije – objasnio je Osana.

Interdisciplinarni istraživački projekt koji je počeo u aprilu okupio je arheologe, restauratore, radiologe, antropologe i mnoge drugi. Prema riječima Osane, mnogo više otkrića će izaći iz daljih analiza na većini od 86 poznatih pompejskih lokaliteta.

– To će otkriti mnogo o žrtvama: njihovu starost, pol, što su jeli, koje su bolesti imali ili kojoj su društvenoj klasi pripadali. Ovo će biti veliki korak naprijed u našem poznavanju antičkog društva – zaključio je on.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -