fbpx
NaslovnaSavjetiŠta trebate znati prije ugradnje krunice za zube

Šta trebate znati prije ugradnje krunice za zube

- Advertisement -

Iako često pišemo o krunicama, kod čitalaca i dalje postoje nedumice u vezi sa ovom vrstom nadoknade. U ovom članku odgovaramo na pitanja koja se najčešće postavljaju kada je riječ o zubnim krunicama.

Šta su zubne krunice?

Zubne krunice (navlake) su fiksni protetski radovi koji nadoknađuju krunični dio zuba u potpunosti imitirajući boju, oblik i veličinu prirodnog zuba.

U kojim slučajevima je neophodna izrada zubne krunice

Krunice se izrađuju na zubima koje je nemoguće adekvatno zbrinuti plombama ili kompozitnim fasetama.

Izrada krunica je indikovana u sledećim slučajevima:

  • Kod preloma zubne krune
  • Kod zuba sa velikim karioznim defektima koje nije moguće adekvatno sanirati plombama
  • Kod zuba sa nepravilnostima boje i oblika
  • Kod endodontski liječenih zuba koje je potrebno ojačati
  • Kod zuba koji su destruirani usled loših navika (bruksizam)
  • Nakon ugradnje implantata
  • Iz estetskih razloga

Da li postoje preduslovi za ugradnju krunice

Prije same izrade zubne krunice stomatolog će se na osnovu kliničkog pregleda i RTG snimka uvjeriti da je korijen zuba bez patoloških procesa i da su svi uslovi za izradu krunice ispunjeni.

Kada krunice nisu najbolje rešenje

Krunice nisu najbolje rešenje kada vaš stomatolog procijeni da je preostalo dovoljno zdrave supstance tj. da se rekonstrukcija može izvršiti zubnim fasetama.

Koja je procedura izrade zubne krunice

Izrada zubne krunice se sastoji iz nekoliko faza:

  • Brušenja zuba i uzimanja individualnog otiska
  • Izrade krunice u laboratoriji
  • Probe krunice u ustima i eventualne korekcije
  • Definitivnog cementiranja zubne krune

Detaljni postupak izrade zubne krunice

Nakon davanja lokalne anestezije vrši se preoblikovanje zubne krunice tj. brušenje zuba. Brušenje je apsolutno bezbolno. Zatim se uzima individualni precizni otisak koji se šalje u zubotehničku laboratoriju, na osnovu koga zubni tehničar izrađuje zubnu krunicu.

Kada je zubna krunica gotova slijedi proba zubne krunice u ustima pacijenta, tada se vrše korekcije ukoliko je to potrebno. I na kraju slijedi cementiranje zubne krune.

Koliko traje izrada zubne krunice

Za izradu jedne krunice potrebno je par dana.

Koja je razlika između krunice za zube i fasete za zube

Zubne fasete prekrivaju samo prednju površinu zuba, dok zubne krunice potpuno prekrivaju vidljivu površinu zuba sa svih strana.

Koje vrste krunica za zube postoje

Metalokeramičke krunice su još uvijek najčešći izbor pacijenata, a razlozi leže u prihvatljivoj cijeni, odličnim svojstvima i dobrim estetskim komponentama. Osnova ovih krunica je izrađena od metala koja je prekrivena najfinijom keramikom. Mana im je nedostatak prirodne transcluencije, ali vješt tehničar može učiniti da se zub sa tom vrstom krunice skoro uopšte ne razlikuje od prirodnog zuba.

Bezmetalne krunice, tj. keramičke krunice. Razvojem tehnologije i dentalnih materijala, moguće je izraditi krunicu bez klasične metalne osnove. One se u potpunosti izrađuju od keramike i predstavljaju vrhunske estetske nadoknade koje za razultat imaju potpuno prirodan izgled zuba. Za razliku od klasičnih metalokeramičkih krunica, one imaju osobinu translucentnosti, tj. sposobnosti provođenja svjetlosti na isti način kao i gleđ prirodnih zuba, što obezbjeđuje dobro uklapanje sa okolnim zubima i atraktivan izgled. Bezmetalne krune su takođe odlično rešenje i za pacijente koji su alergični na pojedine materijale koji se koriste u izradi metalokeramičkih krunica.

Cirkon keramičke krunice se izrađuju od veoma kvalitetne cirkonijumske osnove na koju se nanosi keramika. Ova vrsta krunica predstavlja sam vrh po pitanju kvaliteta i estetike. Karakteriše ih izuzetna čvrstoća i biokompatibilnost. Pošto su veoma čvrste, koriste se, kako u prednjoj, tako i u bočnoj regiji vilice. Sam proces izrade takve krunice iziskuje složen laboratorijski posao, pa je i njena cijena viša.

Koliko traju zubne krunice

Zubne krunice traju najčešće osam do 10 godina, s tim što se taj rok upotrebe može produžiti ukoliko pravilno održavate oralnu higijenu i redovno posjećujete stomatologa. Naime krunice su praktično neuništive, dešavaju se promjene oralnih struktura što čini da one postaju neadekvatne.

Kako se brinuti o privremenoj krunici

Tu je potrebno obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Treba izbjegavati lepljivu hranu, poput žvakaćih guma ili karamela, jer bi ona mogla odlepiti krunicu sa svog mjesta.

Žvakanje hrane treba prebaciti na drugi kraj vilice i maksimalno izbjegavati žvakanje na strani privremene krunice.

Izbegavajte tvrdu hranu, jer bi usled njenog pomjeranja u ustima tokom žvakanja ona mogla pomjeriti, ili slomiti privremenu krunicu.

Pri korišćenju zubnog konca, budite nježni pri njegovom provlačenju pored privremene krunice. Ukoliko budete grublji, rizikujete čupanje same krunice.

Izvor: stomatoloskaordinacijajelaca.rs

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -