NaslovnaZanimljivostiŠta bi vaš ljekar volio da znate

Šta bi vaš ljekar volio da znate

- Advertisement -

U tekstu dr med.dent. Luke Lubine, pročitajte zašto je važno pratiti upute i savjete ljekara i kako „dr Goolge“ može uticati na vaše zdravlje. Otkrijte i zašto nikad ne smijete skrivati informacije o eventualnim uzrocima nastanka bolesti, bez obzira koliko one za vas mogu biti  stvar “lične sramote”.

Nedolazak na dogovoreni termin

S obzirom na različitost patologije pojedinih stanja u dentalnoj medicini, često se zahvati ne mogu obaviti u jednoj posjeti. Svaki stomatolog želi pomoći svome pacijentu bar toliko da ga riješi bolova i u velikom broju slučajeva bolovi će prestati već nakon prve intervencije doktora. No, tu terapija zapravo tek počinje. Potrebno je napraviti ostatak tretmana bilo da se radi o endodontskom zahvatu, ekstrakciji ili nečemu trećem. Važno je završiti započetu terapiju. Na žalost, često se dogodi da pacijenta “više ne boli” pa se zbog toga niti ne obraća pažnja na zub koji je nedavno bolio. Lijekovi koji se koriste u prvoj pomoći imaju kratak vijek trajanja, dok neki čak ne bi smjeli predugo ostati unutar zuba jer će dovesti do težih komplikacija. Započetu terapiju je nužno i završiti jer inače su velike  šanse za gubitak tog zuba ukoliko se zanemari.

Ugovorni stomatolozi u Hrvatskoj često imaju i više do tri hiljade odabranih pacijenata čije zdravstveno osiguranje pokriva većinu zahvata. S obzirom na tako veliki broj osiguranika, nerijetko se stvaraju velike gužve i redovi čekanja. Hitni pacijenti uvijek moraju biti primljeni pa se uz naručene često dogodi da se broj pacijenata dnevno udvostruči. Budite solidarni jer 30 minuta koje su dodijeljene vama može značiti puno u radnom danu doktora, a ukoliko niste u mogućnosti doći u terminu, obavijestite o tome svoga doktora, sigurno je da će mu to mnogo značiti jer će u tom terminu moći odraditi drugog pacijenta. Uslugu koju je stomatolog obvezan pružiti vama, obvezan je pružiti i svim ostalim pacijentima.

Nepridržavanje uputa stomatologa

Medicina nije svemoguća, već je naša dužnost da napravimo sve što je medicinski moguće da se postignu uvjeti da vaše tijelo odradi izlječenje. Niko vam ne može garanovati da će vaše tijelo odreagovati onako kako smo mi ili vi to zamislili. No, stomatolog mora garantovati da je njegov rad napravljen u skladu sa svim pravilima struke. Shodno tome nužno je da se pridržavate uputa koje vam stomatolog daje nakon ili prije zahvata. Ukoliko ste imali iskustva da je susjedu, rođaku ili prijatelju stomatolog rekao da radi nešto drugačije nego što je vaš ljekar savjetovao vas, ne znači da je taj kolega pametniji i stručniji. Svi slučajevi su individualni i svakom pacijentu treba isto tako pristupiti. Kod vađenja zuba uputi su možda i najvažnije jer ukoliko ih se ne pridržavate zarastanje rane može biti poprilično produženo i bolno. Protetske madoknade (implantati, krunice, mostovi) zahtijevaju bolju higijenu nego vaši zubi, to su ipak umjetna tijela.

Doktori su tu da vam pomognu i morate biti iskreni oko problema koji imate jer nemoguće je nešto sakriti. Ukoliko dođe do bilo kakvog problema s protetskim radom ili zubom, svaki stomatolog može vrlo jednostavno zaključiti zbog čega je problem nastao. Nemoguće je da se proteza prelomi sama od sebe, nemoguće je da se krunica (navlaka) slomi za vrijeme četkanja, nemoguće je da se plak i kamenac stvore, a pacijent zube pere tri do četiri puta dnevno; primjera iz prakse je mnogo. Budite iskreni i recite zaista što se dogodilo, doktor će vam zasigurno tada pomoći puno lakše nego da  misliti što se zapravo tu dogodilo.

Skrivanje istine oko terapije ili bolesti

Ovaj problem ne samo da je neugodan, već može biti izrazito ozbiljan i po zdravlje opasan. U današnja vremena je dijagnostika vrlo napredovala i svaka ozbiljnija bolest se može otkriti vrlo rano dok nije u uznapredovaloj fazi. No, koliko god napredovali i dalje postoji problem “sramote” oko nekih bolesti koje pacijenti imaju. Stomatologija je ozbiljna grana medicine, a zube i usnu duplju ne možemo odvojiti od ostatka tijela. Svaka terapija koja se koristi u stomatologiji ima odražene posljedice na ostatak tijela. Ukoliko imate bolesti poput hepatitisa, AIDS-a HPV-a, TBC-a ili slično, obavijestite svoga doktora prije nego započne terapiju, jer ne samo da ugrožavate svoje zdravlje time što stomatolog smatra da je ste potpuno zdravi, već potencijalno ugrožavate zdravlje doktora i svih pacijenta s kojima će on doći u kontakt. Niko vas ne smije odbiti zbog bolesti koju imate stoga nemate razloga to skrivati od svoga doktora jer je on dužan tu informaciju čuvati za sebe kao dio medicinske dokumentacije. Kod jakih imunodeficijencija, kao što je AIDS, komplikacije koje mogu nastati pri rutinskim zahvatima su izrazito neugodne, a vrlo lako ih možete spriječiti. Stanja u kojima postoje poremećaji krvnih stanica ili krvi mogu čak i fatalno završiti ukoliko stomatolog ne zna terapiju koju primate. A svi zahvati se mogu rutinski odraditi samo uz prilagođenu terapiju.

Trudnoću nipošto i nikad ne smijete skrivati od stomatologa jer rutinski zahvati, kao rendgensko snimanje, mogu završiti dramatično za plod. Obavijestite svoga doktora da ne želite da se za trudnoću još zna i sigurno je da će poštovati Vašu tajnu jer je i po medicinskoj etici to dužan napraviti.

Dr. House, dr. Google, dr. Oz itd. su veliki neprijatelji običnih doktora

Živimo u vremenima gdje su informacije dostupne više nego ikad prije, što zapravo i nije toliko loše, ali vrlo često nije ni dobro. Googlanje simptoma je najgore što sebi možete napraviti ukoliko se bojite neke bolesti. Pri ovome ne mislim samo na dentalnu medicinu. Simptomi raznih bolesti se preklapaju, a neke specifične bolesti se sigurno neće očitovati i dijagnostikovati na osnovu banalnih simptoma. Jedan od simptoma AIDS-a je seboreja (perut), što ne znači da svatko tko ima perut, boluje od AIDS-a. Tako je i u dentalnoj medicini, krvarenje zubnog mesa ne znači da ćete odmah izgubiti zub, “kvržica” na čeljusti ne znači da imate rak usne duplje, crna tačkica na zubu ne znači da imate karijes. Svi ti simptomi znače samo jedno – morate posjetiti svog ljekara koji će vam dati dijagnozu ili jednostavno zaključiti da vam nije ništa.

Tekst je preuzet sa portala Moj stomatolog

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -