NaslovnaSavjetiSportske povrede: Vrste povreda, zaštita, sprečavanje i sanacija

Sportske povrede: Vrste povreda, zaštita, sprečavanje i sanacija

- Advertisement -

Prema broju povreda tenis je deseti sport po rizičnosti te se nalazi iza plivanja, ragbija, košarke, kriketa, hokeja, fudbala, odbojke, skvoša i bejzbola. O tome kako spriječiti sportske povrede, odgovore je ponudio dr sci. Nikola Petričević, specijalista stomatološke protetike.

Autor: Nikola Petričević

Koje su moguće povrede prilikom profesionalnog ili amaterskog bavljenja sportom

Većina sportskih povreda u području lica i usta odnosi se na izbijanje ili traumu prednjih zuba te njihovo rasklimavanje. Od povreda mekih tkiva treba izdvojiti nagnječenja i razderotine usne, krvarenje iz nosa i slično. Koštani lomovi su vrlo rijetki i javljaju se u manje od pet odsto slučajeva. U tenisu se, teba pomenuti, povrede češće događaju kod djece.

Šta napraviti u slučaju povreda

Moja preporuka je što prije posjetiti ordinaciju dentalne medicine, jer svaki minut može biti važan. Pri tome prvenstveno mislim na izbijanje zuba, kada je vrlo bitno zub odmah staviti u vodu i da ga doktor što prije vrati na njegovo mjesto. Vraćeni zub, kao i rasklimani, treba učvrstiti dok povreda ne zaraste, najčešće na nekoliko sedmica. U slučaju lomova zuba izrađuju se ljuskice ili bezmetalne krune, a u slučaju lomova korijena zub se nadomješta implantatom i protetskom nadogradnjom od bezmetalne keramike, čime se u potpunosti obnavlja prirodni izgled i funkcija zuba.

Šta je važno znati o štitnicima za zube

S ciljem zaštite sportista i unapređenjem komunikacije između stomatologa, doktora i trenera 1983. godine je osnovana Academy for Sports Dentistry. U skladu s ciljem prevencije povreda preporučuje se izrada štitnika za zube, čime se upola smanjuje broj i ozbiljnost povreda. Prvi štitnici su se pojavili još 1913. godine, za zaštitu zuba kod boksera. Razlikujemo gotove štitnike, čiji je nedostatak loše prilagođavanje i pomičnost u ustima, od onih koji su individualno napravljeni, te time bolje raspodjeljuju silu pri udarcu i bolje štite zube.

Koliko je za tenisere važno nošenje štitnika

S obzirom da tenis ne spada u kontaktne sportove mogućnost ozljede je znatno manja, ali, kao što smo već rekli, tenis se nalazi na desetom mjestu po mogućnosti sportske povrede. Zbog toga smatram da nije pretjerano preporučiti nošenje štitnika, ali on može biti izrađen od tanke i prozirne folije, čime je njegovo nošenje znatno udobnije i estetski prihvatljivije.

Preporuke za profesionalce i amatere

Dr. Nikola Petričević ističe kako sportisti trebaju biti informisani o mogućnosti sprječavanja i ublažavanja ozljeda zuba i lica te očuvanju  zdravlja. Nošenje štitnika pri bavljenju sportom rezultira manjim i jednostavnijim povredama, koje se takođe rjeđe događaju. Svijest o njihovoj primjeni raste i u tenisu, gdje je broj povreda prepolovljen u posljednjih deset godina.

Izvor: visodent.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -