fbpx
NaslovnaSavjetiSindrom suvih usta: Uzroci i liječenje

Sindrom suvih usta: Uzroci i liječenje

- Advertisement -
Autor: Doc. dr. sc. Miroslav Mayer, dr. med.

Osjećaj suvih usta medicinski se naziva kserostomija. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak pljuvačke, ili pak promjene u njenom sastavu od kojih pati oko 20 odsto ljudi u razvijenim zemljama.

Pljuvačka je vrlo važna izlučevina velikih i malih pljuvačnih žlijezda. Nastaje pod uticajem signala iz voljnog i autonomnog nervnog sistema, hormona i različitih signalnih molekula. Omogućava zaštitu sluznice usta, ždrijela i jednjaka. Omogućava normalno gutanje i prolazak hrane do želuca. Pljuvačka sadrži enzime koji započinju varenje hrane, pogotovo složenih šećera. Sloj pljuvačke štiti i obnavlja sluznicu usne duplje i jezika, zube i desni od neželjenih mikroorganizama i njihovih proizvoda te pojedinih spojeva koje unosimo. Pljuvačka otapa i donosi do okusnih žlijezda molekule koje hrani daju ukus. Osim toga, pljuvačka konstantno ispira usnu šupljinu i sprječava nastanak neugodnih mirisa.

Normalno se tijekom dana izluči od 1 do 1,5 litre pljuvačke. Kod oboljelih ta je količina manja od 300 ml. Osjećaj suvoće usta je subjektivan i vrlo je bitno prepoznati tegobe koje na njega upućuju. Kada se smanji količina pljuvačke ili značajno promijeni sastav dolazi do podražaja sluznice usne šupljine, osjećaja pečenja i žarenja. Javljaju se smetnje ukusa, gutanja, govora, upale desni i ubrzan razvoj karijesa, neugodan zadah iz usta, nadimanje i druge probavne smetnje, nepodnošenje protetskih ili ortodontskih pomagala. Javlja se i potreba za učestalijim uzimanjem tečnosti. Pacijenti teško podnose suv vazduh. Može se javljati i otok i bolnost pljuvačnih žlijezda. U zavisnosti od uzroka manjka pljuvačke javljaju se i brojne druge tegobe i vidljivi znakovi bolesti.

Uzroci suvih usta su brojni. Vrlo često do suvoće usta dovodi stres, pušenje, psihički poremećaji poput straha i depresije, premali i neredovni unos tečnosti, trudnoća, hormonske promjene, dugo govorenje, pjevanje i brojni ljekovi, od kojih se mnogi često koriste, šećerna bolest, ali i neki drugi endokrinološki poremećaji poput bolesti štitne žlijezde, sistemska i lokalna preosjetljivost i alergije, različite upalne bolesti sluznice usne duplje, zuba, zubnog mesa i pljuvačnih žlijezda, infekcije (od kojih je važno pomisliti i na hepatitis C i HIV) te autoimune bolesti poput Sjögrenovog sindroma. Mnoge neurološke bolesti središnjeg i perifernog živčanog sustava te ozljede glave i vrata mogu dovesti do suvih usta.

Kako pristupiti problemu suhih usta

Jako je važno prepoznati štetno ponašanje i navike te subjektivne razloge manjka pljuvačke. Ljekovi su među najčešćim uzrocima suvih usta na koje se ne misli dovoljno. U današnje vrijeme pacijenti nerijetko dobijaju više ljekova istovremeno što je ponekad nužno pa se terapiju svakako treba razmotriti kao uzrok tegoba i po potrebi je prilagoditi. Poseban je problem oštećenje sluznice i suvoća usta kod hemoterapije i zračenja glave i vrata.

Za ispravno prepoznavanje uzroka i liječenje suvih usta važni su pažljiv razgovor i pregled te osnovne laboratorijske pretrage ljekara i stomatologa, a prema potrebi i prema nalazima konsultacije specijalista – oralnih patologa, otorinolaringologa, internista, neurologa i dr. Obradom se utvrđuje postoji li samo subjektivni ili i objektivni manjak pljuvačke, kao i koji su najvjerovatniji uzroci koji se potom i eliminišu i liječe.

Osim uklanjanja uzroka, temelj liječenja suvih usta je stimulacija lučenja pljuvačke što se nerijetko postiže žvakanjem guma za žvakanje bez šećera. Važno je dovoljno i učestalo unošenje vode. Bitno je redovno održavanje higijene usne duplje i/ili proteze uz česte kontrole stomatologa. Pri tome je važan odgovarajući izbor sredstava za njegu usne šupljine i proteze. Mogu se koristiti neutralni i blagi protiv upalni i antiseptički rastvori i sredstva za ispiranje usne duplje. Važno je izbjegavati alkohol, cigarete i jako začinjenu hranu koja podražuje sluznice.

Uz navedene opšte mjere, uklanjanje uzroka i primijenjene specifične lijekove, mnogim pacijentima pomažu tzv. nadoknade pljuvačke. Ti rastvori stvoraju sloj emulzije koji štiti sluznice, smiruje upalu i podražaj sluznice, neutralizuje neugodan miris iz usta, olakšava govor, gutanje, unos hrane i smanjuje subjektivne smetnje te produžuju razdoblja između uzimanja tečnosti.

Izvor: cybermed.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -