NaslovnaSavjetiSindrom suvih usta i kako ga liječiti

Sindrom suvih usta i kako ga liječiti

- Advertisement -

Osjećaj suvih usta medicinski se naziva kserostomia. Uzroci kserostomije su brojni, a vrlo često je uzrok stvarni manjak pljuvačke ili pak promjene u njenom sastavu od kojih pati čak 20 odsto ljudi u razvijenim zemljama.

suva ustaPljuvačka je vrlo bitna izlučevina velikih i malih pljuvčnih žlijezda. Nastaje pod utjecajem signala iz voljnog i autonomnog nervnog sistema, hormona te različitih signalnih molekula. Omogućava zaštitu sluznice usta, ždrijela i jednjaka. Osim toga, omogućava normalno gutanje i prolazak hrane do želuca. Ona sadrži enzime koji započinju probavu hrane, pogotovo složenih šećera. Sloj pljuvačke štiti i obnavlja sluznicu usne duplje i jezika, zube i desni od neželjenih mikroorganizama i njihovih proizvoda te pojedinih spojeva koje unosimo. Ona takođe otapa i donosi do ukusnih žlijezda molekule koje hrani daju ukus, te stalno ispira usnu šupljinu i sprječava nastanak neugodnih mirisa.

Normalno se tokom dana izluči od jedan do 1,5 litara pljuvačke, dok je kod oboljelih ta količina manja od 300 mililitara.

Osjećaj suvoće usta je subjektivan i vrlo je bitno prepoznati tegobe koje na njega upućuju. Kada se smanji količina pljuvačke ili značajno promijeni sastav dolazi do podražaja sluznice usne šupljine, osjećaja pečenja i žarenja. Javljaju se smetnje ukusa, gutanja, govora, upale desni i ubrzan razvoj karijesa, neugodan zadah iz usta, nadimanje i druge probavne smetnje, nepodnošenje protetskih ili ortodontskih pomagala. Javlja se i potreba za učestalijim uzimanjem tečnosti. Pacijenti teško podnose i suv vazduh. Može se javljati i otok i bol u žlijezdama. Zavisno od uzroka javljaju se i brojne druge tegobe i vidljivi znakovi bolesti.

Uzroci suvih usta su brojni. Vrlo često do nje dovodi stres, pušenje, psihički poremećaji poput straha i depresije, premali i neredovan unos tečnosti, trudnoća, hormonske mijene, dugo govorenje, pjevanje i brojni lijekovi, od kojih se mnogi često koriste, šećerna bolest, ali i neki drugi endokrinološki poremećaji poput bolesti štitnjače, sistemska i lokalna preosjetljivost i alergije, različite upalne bolesti sluznice usne šupljine, zuba, zubnog mesa i slinovnica, infekcije (od kojih je važno pomisliti i na hepatitis C i HIV) te autoimune bolesti poput Sjögrenovog sindroma. Mnoge neurološke bolesti centralnog i perifernog nervnog sistema i ozljede glave i vrata mogu takođe dovesti do suvih usta.

Kako pristupiti problemu suvih usta

Jako je važno prepoznati štetno ponašanje i navike te subjektivne razloge manjka sline. Lijekovi su među najčešćim uzrocima suhih usta na koje se ne misli dovoljno. U današnje vrijeme pacijenti nerijetko dobivaju više lijekova istovremeno što je ponekad nužno pa se terapiju svakako treba razmotriti kao uzrok tegoba i po potrebi je prilagoditi. Poseban je problem oštećenje sluznice i suhoća usta kod kemoterapije i zračenja glave i vrata.

Za ispravno prepoznavanje uzroka i liječenje suvih usta važni su pažljiv razgovor i pregled, te osnovne laboratorijske pretrage ljekara i stomatologa, a prema potrebi i prema nalazima konsultacije sa specijalistima – oralnim patolozima, otorinolaringolozima, internistima, neurolozima i dr. Obradom se utvrđuje postoji li samo subjektivni ili i objektivni manjak pljuvačke i koji su najvjerovatniji uzroci.

Osim uklanjanja uzroka, temelj liječenja suvih usta je stimulacija lučenja pljzvačke što se nerijetko postiže žvakanjem guma za žvakanje bez šećera. Važno je dovoljno i učestalo unošenje vode. Bitno je redono održavanje higijene usne duplje i desni uz česte kontrole stomatologa. Pri tome je važan odgovarajući izbor sredstava za oralnu njegu. Mogu se koristiti neutralni i blagi protivupalni i antiseptični pripravci i sredstva za ispiranje usne šupljine. Važno je izbjegavati alkohol, cigarete i jako začinjenu hranu koja nadražava sluznice.

Uz navedene opšte mjere, uklanjanje uzroka i primijenjene specifične lijekove, mnogim pacijentima pomažu tzv. nadomjesci pljuvačke. Ti pripravci stvaraju sloj emulzije koji štiti sluznice, smiruje upalu i podražaj sluznice, neutralizira neugodan miris iz usta, olakšava govor, gutanje, unos hrane i smanjuje subjektivne smetnje te produžuju razdoblja između uzimanja tečnosti.

Autor: Doc. dr. sc. Miroslav Mayer, dr. med.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -