NaslovnaSavjetiSavršen izgled je nova norma - Ljepota i(li) zdravlje

Savršen izgled je nova norma – Ljepota i(li) zdravlje

- Advertisement -

Postoji izreka “Ljepota je bol”, a upravo zbog ljepote mnogi ljudi spremni su da trpe bol u zamjenu za što je moguće savršeniji izgled, piše dr Valonia Irene za The Jakarta Post.

Zdravlje na društvenim mrežama

Danas, kako kaže dr Irene, svi žude za savršenim i lijepim, od glave do pete – od odjeće i aksesoara, preko spoljašnjeg izgleda, do savršeno poravnatih bijelih zuba i savršenog osmijeha. Ovo nije neuobičajena stvar. “Savršen izgled” je nova norma i to nije ništa novo.

Međutim, kako postići savršenstvo, ili mu se makar približiti i koja je to dostižna mjera?

Uspon društvenih medija, donio nam je olakšanje u potrazi za informacijama – koje nekada putuju toliko brzo da na cilj stižu prije činjenica. Šta to znači? Dezinformacije se kreću jednako brzo kao istinite informacije, te se može dobiti potpuno pogrešna slika i loša predrasuda, a neistina se može prihvatiti kao činjenica. Ili obratno, lako se može ne povjerovati u istinu. Što sa sobom nosi jednako loše posledice.

Pitanje i problem oralnog zdravlja, kako kaže dr Irene, mogu se prepakovati u formu estetskog tretmana koji bi svaka osoba željela. Ko ne bi želio savršeno poravnate zube, ili prelijepi bijeli osmjeh kojim se na društvenim medijima ponose sve poznate ličnosti?

Od kompozitnih ispuna u boji zuba do direktnih ili indirektnih faseta, tretmani su koji su sada lako dostupni. Ali kako možemo biti sigurni da je izabrani tretman pravi za našu ljepotu i zdravlje?

Nekoliko problema jedno rešenje

Pravilno nezavisno istraživanje iz potvrđenih izvora prije odlaska kod zubara je izuzetno važno. Kada je riječ o potvrđenim izvorima, veliku pomoć možete imati upravo u našem portalu. Stomatologija.me je jedan od najcjenjenjih stomatoloških portala u regionu, a potvrdu imamo u milionskoj posjećenosti, ali i činjenici da je za nas kroz intervjue govorilo više od 100 najrespektabilnijih svjetskih i regionalnih stručnjaka. Naš rad prepoznaju i najviša strukovna udruženja poput Stomatoloških komora i regionalnih akademija sa kojima imamo potrvđenu saradnju koja traje više od četiri godine.

Međutim, pravilno informisanje nije dovljno – posjeta stomatologu i konsultacije sa njim od krucijalne su važnosti za vaše oralno zdravlje, ali i kako bi se izbjeglo eventualno dezinformisanje iz ogromnog svijeta društvenih mreža. Ipak, kao što je važno odabrati pravi izvor informisanja, isto tako je važno i odabrati pravog stomatologa. Portal Stomatologija.me i sa te strane na najbolji mogući način može vam izaći u susret na vrlo jednostavan način. A evo i kako.

Na našem sajtu jasno su odvojene rubrike naslovljene sa Ordinacije CG, Ordinacije SRB i Ordinacije BiH. U ovim rubrukama postoje liste web prezentacija stomatoloških ordinacija iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Web prezentacije sadrže sve potrebne podatke, od spiska usluga, preko ordinirajućih ljekara do kontakt podataka kako bi ste mogli dobiti informacije “iz prve ruke”. Stomatologija.me na taj način postaje jedini portal na kojem možete dobiti sve na jednom mjestu.

Jedan problem nekoliko rešenja

Danas se stomatolozi često konsultuju sa pacijenatima koji su iskusili nelagodnost ili bol zbog određenih tretmana. A to rade upravo iz razloga što je uzrok nelagodnosti ili bola uglavnom nepravilni, ili pogrešan tretman.

Prije svega, moramo shvatiti da za svaku dijagnozu postoji veći, ili manji izbor tretmana.

Ako pacijent ima karijes koji je “smješten” samo u čvrstom dijelu zuba, ili je riječ o prednejm zubu koji malo napuknut, stomatolog pacijentu može ponuditi kompozitno punjenje u boji zuba, takozvanu bijelu plombu.

Ako je karijes toliko napredovao da se proteže do pulpe (živca), više od polovine zuba može biti “pojedeno”, što dovodi do toga da cijeli zub dobije sive nijanse, a pacijent može osjetiti jak bol bez obzira da li konzumira hladnu ili slatku hranu koja obično prouzrukuje jake nadražaje. U ovom slučaju, stomatolog bi mogao ponuditi tretman korijenskog kanala koji podrazumijeva čišćenje  sve bakterije od pulpe do vrha korijena, pre nego što povrati estetsko stanje zuba krunicom.

Ako prednji zubi blago odskaču od linije poravnanja, stomatolog, ako je to moguće, može ponuditi tretman fasetama. Ali, ako je neusklađenost suviše ozbiljna, stomatolog može izabrati da pacijentu ponudi ortodontsko liječenje – mobilnim ili fisknim aparatom u zavisnoti od uzrasta to jest denticije u ustima.

Dakle, kao što je već rečeno, postoje različite opcije tretmana u zavisnosti od stanja bolesti ili anomalije. Čak i mala razlika u stanju može dovesti do potpuno drugačijeg tretmana. Ali jedna stvar ostaje ista: stomatolog mora razmišljati ne samo o estetici, već i o zdravlju. Uvijek će razmotriti, zadržavanje zuba, ili održavanje/vraćanje stanja zuba tako da bude funkcionalan kako bi podržao opšte zdravlje.

Stoga je važno da pri izboru tretmana ne razmišljamo isključivo o ljepoti, već i o zdravlju.

Online svijet i društveni mediji, međutim, imaju svoje dvije strane – da poboljšaju naš kvalitet života, ili obrnuto. Stoga i naše zdravlje stoji na liniji između pažljivog sagledavanja i vjerovanja u bilo koju informaciju koja se na internet iznosi. Imamo moć da biramo i ne smijemo je odbaciti.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -