NaslovnaSavjetiSavjeti za roditelje: Evo kako da održite zubiće vaše djece zdravim

Savjeti za roditelje: Evo kako da održite zubiće vaše djece zdravim

- Advertisement -

Četkanje zuba dva puta dnevno je stvar koja je esencijalna i oko koje nema rasprave. Iz godine u godinu primjećujemo kako broj djece sa pokvarenim (karioznim) zubima raste. Problemi nastaju već u najranijem djetinjstvu. Sva istraživanja pokazuju da je procenat karijesa kod djece predškolskog uzrasta u porastu.

klinja-pere-zubeŠta biste mogli da uradite da budete sigurni u zdravlje zuba i desni kod svoje djece? Evo par stvari koje preporučuje dr Vladimir Vajagić:

Počnite sa posjetama stomatologu što prije

Vodite vašu djecu kod stomatologa, na redovne preglede. Neka idu sa vama i gledaju vas u stolici. Redovnim praćenjem moći ćete da spriječite nastanak karijesa, dijete će se upoznati sa stomatologom i osloboditi straha, dobićete korisne informacije o upotrebi fluorida i pravilnom održavanju higijene, a stomatolog će moći da prati nicanje zuba i na vreme primeti eventualne nepravilnosti i posavjetuje vas na pravi način…..

Jedite zdravo

Povedite računa o tome da vaše dijete ima balansiranu ishranu. Nema potrebe uskraćivati slatkiše, ali ih nikako ne treba konzumirati često, a posebno ne one koji se lijepe za zube. Vrlo je bitno da djetetu ne dajete slatkiše ili flašicu sa sokom prije spavanja.

Vodite računa o dječjim zubima

Bez obzira sto će mliječni zubi ispasti, veoma je bitno voditi računa o njima sada. Mliječni zubi čuvaju prostor za svoje zamjenike, stalne zube, a takođe su neophodni za razvoj govora i omogućuju djetetu da žvaće hranljive namirnice. Plus pokvareni mliječni zubi mogu izazvati karijes i kod stalnih zuba.
Što prije počnete sa održavanjem zubića vašeg djeteta, prije će postati dnevna rutina.
Počevši odmah po rođenju, čistite usta gazicom ili krpicom posle svakog dojenja. Odmah po nicanju prvog zubića počnite sa upotrebom četkice i čistite zube bar dva puta dnevno, obavezno ujutro i prije spavanja.

Modelirajte dobre navike

Eksperti se slažu kako djeca nisu u stanju da pravilno peru zube do svoje osme godine zato je potrebno to raditi uz nadzor. Perite zube zajedno sa svojim detetom i svojim primjerom mu dokazite da je to dobra stvar. Djeca vole da imitiraju roditelje pa će vas i u ovome pratiti.

Učinite da izgleda zabavno

Zainteresujte dijete, učinite pranje zuba zanimljivim pričama, pesmicama… Motivišite ga. Počnite još danas da upoznajete svoje dete sa zdravim navikama.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -