fbpx
NaslovnaSavjetiSavjeti za prvu pomoć u slučaju problema sa zubima

Savjeti za prvu pomoć u slučaju problema sa zubima

- Advertisement -

Tokom života se, mnogima više puta, desi da zbog zubobolje, problema sa zubnim mostom, bolne izrasline ili nekog sličnog oralnog problema zapadnemo u situaciju kada izgleda da si ne možemo pomoći. Ipak, svaki problem ima rešenje, a mi vam ovdje predstavljamo savjete za prvu pomoć koji će vam biti od koristit i zasigurno pomoći dok ne stigene kod stomatolgoa – koji jedini može riješiti nastali problem zuba i usne duplje.

Bloody children’s teeth. Extracting primary baby tooth

Zubobolja

Uzmite neki analgetik na primjer brufen, paracetamol ili nimulid. Nikada ne stavljate i ne utrljavajte aspirin ili drugi analgetik na zub ili desni, jer možete pogoršati stvar i napraviti ranu na desnima.

U slučaju pojave otoka, stavite hladne obloge sa spoljašnje strane obraza. Napravite slani rastvor vode (u čašu mlake vode stavite supenu kašiku soli) i mućkajte na mestu gdje je otok. Ne koristite alkohol (rakija ili slično) za ispiranje, jer možete izazvati opekotine na desnima.

Fraktura zuba

Fraktura (prelom) zuba se može desiti tokom neke sportske aktivnosti (naročito često kod djece).

Stavite hladni oblog sa spoljašnje strane, za smanjenje otoka. Ukoliko postoji krvarenje desni, zagrizite na sterilnu gazu i držate bar 10 minuta, ili dok se krvarenje ne zaustavi. Uzmite analgetik, odnosno tabletu ili kapi protiv bolova. Sačuvajte odlomljeni dio zuba jer se u nekim slučajevima on može iskoristiti za ponovnu rekonstrukciju zuba.

Krunica ili most se rascementirao

Kao prva pomoć može poslužiti lijepak za pričvršćivanje proteza (npr. Corega ili neki drugi proizvođač) koji možete naći u apotekama. Izbjegavajte žvakanje na rascementiranu krunicu ili most.

OPREZ – Nikako ne koristiti super lijepak da bi vratili nadoknadu na zube!

Objekat koji je ostao zarobljen između zuba

Pokušajte ga ukloniti s malim manipulacijama, koristeći zubni konac, a ako ne uspijete, ispirajte usta slanom vodom ili nekim rastvorom za ispiranje usta dok ne posjetite stomatologa.

Zubni apsces

Ispirati usta rastvorom sa antiseptikom (Listerine, Parodontax ili sl.) ili sa slanom vodom radi olakšanja, ali HITNO posjetiti stomatologa kako bi se spriječila dalja infekcija i moguće komplikacije,

Manje povrede usne, jezika, desni

Takve povrede izazivaju krvarenje koje obično prestaje ako stavite gazu ili vatu na mjesto gdje krvari i pritisnite ga za 10 minuta ili dok se ne zaustavi krvarenje.

ZAKLJUČAK – Sa sobom nosite analgetik koji najčešće koristite. Sve ostalo što je potrebno za prvu pomoć obično možete naći upravo na onom mjestu gdje se trenutno nalazite. I naravno, prije nego što krenete na odmor, posjetite stomatologa i isključite svaku mogućnost da Vam zubobolja pokvari praznike.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -